Luni, 10 februarie 2014

Contrast Consulting: Firmele romanesti listate la bursa inca tind sa reactioneze mai mult instinctual si mai putin pe baza unui plan coerent de management strategic

Top 10 2009, Sursa: Contrast Management Consulting

Companiile romanesti listate la “tind sa reactioneze mai mult instinctual si mai putin pe baza unei analize fundamentate si a unui plan coerent de management strategic”, spun reprezentantii Contrast Management Consulting, companie specializata in consultanta.

Acestia au realizat un top al celor mai performante 50 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), luand in calcul patru indicatori principali: rentabilitatea reala a capitalului, rentabilitatea capitalului propriu, indicatorul combinat de crestere si randamentul actiunilor.

„Desi la inceput de drum, companiile din Romania incep sa inteleaga importanta conceptului de creare de valoare durabila pentru actionari si de transparenta in relatia cu investitorii. Companiile care vor sti sa foloseasca aceasta perioada pentru a cauta in mod proactiv un nou model de business si pentru a crea structuri si procese adaptate conditiilor de piata vor beneficia cel mai mult de urmatorul val de crestere”, a declarat Thomas Gabriel, managing partner Contrast Management  Consulting.

Potrivit topului pe anul 2009, constructorul de magistrale Condmag Brasov (COMI) s-a plasat pe primul loc in Top 50 cele mai performate companii litate , in timp ce luand in calcul perioada 2007-2009, cea mai performanta companie de la Bursa a fost Rompetrol Well Services.

“Cu o finantare in principal din surse proprii, si implicit un cost redus al indatorarii, Rompetrol Well Services a reusit sa degajeze o rentabilitate reala pozitiva a capitalurilor utilizate, pe parcursul intregii perioade analizate in studiul Contrast. Singura companie care a mai obtinut aceasta performanta de-a lungul celor trei ani este Aerostar”, au mentionat consultantii in raport.

Potrivit acestora, dupa doi ani de criza financiara, companiile romanesti listate la bursa inca intampina dificultati in identificarea unor modele de business care sa le asigure profitabilitate si creare de valoare durabila pentru actionari intr-un context economic nefavorabil.

Am analizat poate cea mai interesanta perioada a ultimelor decenii in economie, in care am asistat la un boom economic urmat de o scadere abrupta. Contrast TOP 50 cele mai Performante Companii Listate la BVB coreleaza rezultatele financiare cu performanta bursiera si capacitatea companiilor de a crea valoare pentru actionari”, a declarat Remus Laes, managing partner la Contrast Management Consulting.

Studiul Contrast arata ca sectorul alimentar a avut cea mai buna evolutie in perioada 2007-2009, in conditiile in care piata produselor alimentare a inregistrat cresteri de doua cifre atat in timpul perioadei stabile economic (2007), cat si la inceputul crizei financiare la inceputul crizei financiare (2008). “Chiar in conditiile stagnarii economice din 2008 – 2009, unele companii au continuat sa creasca organic”, explica reprezentantii Contrast.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu