Duminica, 23 februarie 2014

Corectii semnificative in Europa, impact redus pe indicii americani

Sursa: BT AM

Indicele FTSEurofirst300 (-2.3%) a anulat intr-o singura zi tot avansul de saptamana precedenta (+1.8%), pe o lichiditate in crestere. Sectorul financiar a fost din nou mai afectat decat piata in ansamblu (-3%).

Scaderea a venit pe fondul incertitudinilor privind evolutiile politice din Franta (cu un rezultat ridicat pentru extrema dreapta) si din Olanda (unde primul ministru si-a oferit demisia) (Reuters). Indicatorii PMI pentru intreaga zona euro au fost semnificativ mai mici de asteptarile pietei-scadere pentru a treia luna consecutiv. Ei raman in zona de contractie economica- datorata in primul rand ajustarilor de bugete ale guvernelor.

Pietele americane continua evolutia relativa mai buna fata de cele europene cu scadere de 0.8% pe S&P500; marti sunt asteptate rezultatele Apple.

Indicele ATX a scazut luni (-2.2%), singurele actiuni care au incheiat pe plus fiind Raiffeisen (+1.3%) si Zumtobel (+0.4%). Cele mai mari scaderi le-au inregistrat Voestalpine(-4.7%), CA Immobilien (-4.5%) si Lenzing (-4.3%)

Asteptari de crestere pentru bursele europene la inceputul sedintei

Futures indica o usoara revenire (0.3-0.6%) dupa scaderile semnificative de ieri, dar cresterile sunt limitate de ingrijorarile in crestere legate de criza datoriilor in Europa. Pietele vor fi atente la licitatiile din Spania si Italia.

Macroeconomie: EU: indicatorul care arata increderea consumatorilor in Franta; SUA increderea consumatorilor (asteptari de scadere fata de martie) si vanzarile de case noi (asteptari de crestere fata de martie)

  Piata locala

Inceput de saptamana negativ pe o lichiditate in crestere

Indicele BET-XT  a scazut luni cu 0.6% pe o valoare de tranzactionare de RON 28 milioane. Principala contributie negativa a venit din nou de la Fondul Proprietatea (-2.6%).  Din indicele BET-XT au crescut numai 4 actiuni Oil Terminal (3.1%), SIF4 (0.7%), BRD (0.5%) si SIF Oltenia (+0.5%).

Vremea nefavorabila reduce productia Petrom in trimestrul 1 dar creste vanzarile de gaze si energie

Productia Petrom a fost in primul trimestru de 184.000 barili/zi cu 1.1% mai mica decat in Q4 2011. Vanzarile de gaze au fost de 17.32 TWh cu 5% mai mari decat in Q1 2011.

Sursa: OMV

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu