Vineri, 17 ianuarie 2014

Corina Palanciuc, Fairwind Securities: Incercam foarte mult sa ii aducem pe tineri la Bursa. Vom lansa conturi nominee pentru acestia, impreuna cu o banca

Corina Palanciu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Fairwind Securities controlata de Dinu Patriciu, spune ca firma se concentreaza pe atragerea tinerilor la Bursa, in acest sens compania urmand sa lanseze produse care se adreseaza in mod direct acestora.

Anul trecut ati lansat si platforma de tranzactionare online, care ofera acces pe 100 de piete. Cati clienti folosesc aceasta platforma?

Pe platforma avem in jur de 60 de clienti, pentru ca investitia initiala este de un minim de 5.000 euro, suma necesara ca sa poti fi bagat in seama pe pietele externe. Din toamna anului trecut, prin intermediul platformei am realizat un rulaj de aproape un milion de dolari pe luna.

Care sunt pietele preferate de investitori?

Deocamdata marea majoritate a clientilor prefera Statele Unite si foarte foarte putin in Europa, pentru ca in pietele sunt mult mai mobile. Europa in schimb ofera produse mai sofisticate, iar clientii nostri au fost obisnuiti sa tranzactioneze mai mult pe actiuni si pe futures, iar in State lucreaza in special pe futures.

Recent ati anuntat ca veti acorda imprumuturi pentru achizitia de actiuni. Cine poate beneficia de aceste imprumuturi si ce conditii trebuie sa respecte?

In principiu orice client al nostrum poate beneficia de imprumut, dar se tine cont foarte mult si de profilul clientului si de istoricul lui. Daca este bun platnic, daca nu a avut intarzieri cand a facut niste achizitii. Trebuie sa ne asiguram si noi cumva. Nu suntem crucea rosie, si nici nu e momentul sa fim crucea rosie.

In functie de aceste garantii noi dam procentual imprumutul clientului.

Avem o lista de actiuni pe care noi le consideram lichide si in functie de actiunile lichide din portofoliul clientului se acorda imprumutul. Daca are in portofoliu actiuni cu o lichiditate foarte redusa, care nu s-ar putea vinde in momentul in care clientul trebuie sa isi plateasca imprumutul nu sunt luate in calcul. Poti sa ai un portofoliu foarte mare, dar daca nu ai si lichide nu putem sa il luam ca si garantie pentru aceste imprumuturi.

Care este profilul clientului Fairwind Securities?

In afara de cativa clienti mari care vin foarte rar in piata cu cate o tranzactie doua, dar importante, majoritatea clientilor sunt oameni obisnuiti. Tinerii sunt cei care sunt interesati de pietele externe, dar le este foarte greu sa stranga suma minima ca poata investi, iar noi incercam foarte mult sa ii aducem pe tineri, sa ne formam investitori.

Si cu ce vreti sa ii atrageti pe tineri?

Incercam sa lansam conturi nominee pentru tineri, pentru ca asa cum am spus, multi tineri vor sa tranzactioneze afara, dar nu isi pot permite, asa ca vrem sa lansam in colaborare cu o banca aceste conturi nominee, care vor fi ca niste mici fonduri ale studentilor. Acesti tineri vor trebui sa stranga impreuna banii respectivi pentru a deschide un cont.

Pe ce piete vor putea tranzactiona prin intermediul acestor conturi nominee?

O data ce reusim sa creem aceste conturi din punct de vedere legislativ, ei vor putea tranzactiona pe orice piata. In strainatate exista aceste conturi desi se folosesc mai mult pentru protejarea identitatii clientilor, dar noi nu vrem sa ascundem nimic.

Grupul din care facem si noi parte este in proces de reorganizare. Sa mentionez ca nu este vorba de o reorganizare generate de probleme financiare. Din fericire nu este vorba de asa ceva; este vorba de reorganizare administrativa.

Dupa finalizarea acestei reorganizari, in functie de actionarul majoritar si de politica  pe care o va avea el, vom lansa acest proiect al conturilor nominee pentru tineri.

Care este portofoliul mediu al clientilor Fairwind?

Portofoliu mediu pe client este de  450.000-500.000 lei. Anul acesta portofoliul mediu a crescut destul de mult, cam peste cresterea indicilor, dar aici vorbesc in special de portofoliile clientilor pe care le administram noi. Sunt foarte multi investitori care prefera sa isi administreze singuri portofoliul iar acolo situatia este diferita.

In ce sens diferita?

Sunt multi investitori care prefera sa isi administreze singuri portofoliul, pentru ca au senzatia ca stiu mai bine ce sa faca cu banii lor.  Oamenii care nu sunt familiarizati cu o astfel de activitate, au senzatia ca brokerul este ca un informatician care trebui sa ii spuna ca daca apesi tasta x si tasta y in acelasi timp ai un profit important. Dar cand ii spui ca “trendul este crescator, dar luati in consideratie si urmatoarele lucruri si va rog sa urmariti si x eveniment”, are senzatia ca omul ala nu stie si isi spune “asta puteam sa zic si eu. Nu mai am nevoie de broker”. Dupa o perioada, cand observa ca anumite portofolii administrate de brokeri ori au avut castiguri mai mari, ori au avut pierderi mai mici, apeleaza la broker. Avem clienti care si-au administrat singuri portofoliul si au avut pierderi mari, dupa aceea au fost ajutati de un broker si si-au redresat portofoliul, lucru care le-a dat curaj si au inceput sa isi administreze din nou singuri portofoliul si intr-o saptamana au facut praf tot. Lucrul acesta s-a intamplat mai ales pe pietele externe unde trebui sa fii foarte rapid, pentru ca acolo intr-o fractiune de secunda situatia se schimba foarte mult.

Care sunt tintele Fairwind pentru 2010?

Asa cum v-am spus, noi acum suntem intr-un proces de reorganizare. Actionarul majoritar DP Holding vrea sa transfere actiunile unei alte societati din grup. Se va crea o companie care sa fie actionar si deci sa coordoneze tot ce tine de activitatea financiara din grup. Probabil ca va ma dura aceasta reorganizare.  In functie de tintele pe cere le va avea noul actionar, vor fi trasat si tintele noastre, desigur aceste tinte trebuie sa fie cu mult mai mari ca in anul anterior.

Ce alte produse intentionati sa lansati in perioada urmatoare?

Anul trecut am adus la Depozitarul Central doua produse structurate. In perioada urmatoare intentionam sa creem un produs structurat pe lei, special pentru Romania. Important este ca noi sa avem un pachet de investitori care sa fie interesati sa achizitioneze acest produs in lei si incercam sa vedem cum putem sa facem sa creem acest produs special pentru fonduri.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu