Miercuri, 25 decembrie 2013

Cotatia futures a aurului a crescut la Bursa din Sibiu, in ton cu pietele externe

La Sibex, sedinta de vineri 24.09 a fost una cu doua perioade distincte de evolutie pentru cotatiile futures DESIF5 si Dow Jones, speculatorii de o zi putand castiga atat prin tranzactii pe vanzare cat si prin cumparare. Desi schimbarile de directie pe cele doua segmente au fost interesate, lichiditatea nu a dat semne de crestere, la ora 17:15 observandu-se circa 3.400 contracte cu o valoare de 17,5 milioane lei.

Pe piata aurului, metalul galben a avut exclusiv o directie pozitiva, in ton cu pietele internationale unde s-a consemnat un nou maxim istoric fiind depasit pragul de 1300 dolari/uncie. La Sibiu, pretul pe scadenta octombrie crestea cu 4,9 USD, situandu-se la 1298,9 dolari/uncie. Crestea cotatiei aurului a venit pe fondul scaderii dolarului si orientarii participantilor catre acest produs, considerat cel mai util pentru protectie.

Cotatiile derivatului pe actiunile SIF 5 Oltenia au evoluat pe scadere in prima parte a zilei, pentru ca apoi, dupa ora 15.00, sa revina pe plus. Elementul care a determinat aprecierile a fost aparitia unor stiri pozitive pe piata americana. Cu potential de influentare a evolutie cotatiei DESIF5 a fost si stirea conform careia emitentul a vandut in cursul zilei actiunile pe care le detinea la operatorul portuar Socep Constanta, suma incasata fiind de 3,2 milioane euro pentru 10,2% din titlurile SOCP. La ora 17:15 DESIF5 cresteau pentru scadenta decembrie cu 1,53 %.

Pentru derivatul pe Dow Jones, cotatia a deschis pe minus, mentinandu-se pe aceasta directie mai bine de jumatate de zi. Apoi, stirile pozitive din SUA unde comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata au crescut peste previziuni au influenta miscarea de pret a indicelui care, dupa ora 15.00 a inceput sa creasca. Directia a fost pe deplin confirmata de deschidea „verde” a NYSE si aprecierea importanta a Dow Jones in prima ora de tranzactionare in SUA. De asemenea si ritmul de tranzactionare s-a intensificat, numarul contractelor  DEDJIA_RON dublandu-se dupa ora 15:00.

Pe segmentul spot s-au inregistrat miscari la nivelul tranzactiilor cu drepturile de preferinta Sibex. S-au consemnat schimburi cu 132.457 drepturi, pretul de cotare depreciindu-se cu 4 bani pana 0,17 lei/drept. Aceasta scadere vine pe fondul apropierii datei limita pana la care drepturile SBX se mai pot tranzactiona (30.09), detinatorii de drepturi care nu doresc participarea la majorarea capitalului social al Sibex grabindu-se sa vanda si oferindu-le astfel celor interesati de subscriere oportunitati de achizitie la un pret mult mai avantajos. La doua drepturi de preferinta detinute, se poate subscrie o actiune Sibex in procesul de majorare a capitalului social al Bursei din Sibiu.

De-a lungul intregii saptamani, au fost incheiate peste 23.000 contracte la termen cu o valoare de circa 134  milioane lei. Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat pe derivatele SIF5 si Dow Jones cu cate 11.500 respectiv 10.000 contracte. Pe trei in topul preferintelor s-a pozitionat euro cu 1.000 contracte  in timp ce pe patru s-a mentinut derivatul pe aur cu peste 500 contracte. Pe segmentul spot, in cele cinci sedinte au fost tranzactionate 885.000 drepturi SBX.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Foto: Filomena Scalise / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu