Duminica, 23 februarie 2014

Cotatiile futures ale Dow Jones, in scadere

Sursa: Sibex

La Sibex, a treia sedinta a saptamanii a adus oportunitati atat pentru vanzatori cat si pentru cumparatori, cotatiile derivatelor tranzactionate evoluand atat pe crestere cat si pe scadere in functie de simbol si scadenta. Pe segmentul financiar cotatiile au testat ambele directii iar pentru derivatul pe indicele Dow Jones directia a fost una pe minus.

In aceste conditii, la ora 17.30, numarul contractelor incheiate era de 2500. cu o valoare de 11,5 milioane lei, volum usor mai mic comparativ cu sedinta de marti, la aceeasi ora.

Speculatorii evolutiei pretului DESIF5 pe scadenta iunie au beneficiat de o deschidere mai degraba plata, pentru ca apoi, in prima ora a sesiunii, cotatia sa intre in teritoriu negativ. Dupa ora 11.00, cotatia a intrat pe plus, mentinandu-se pe aceasta directie pana dupa ora 17.00, cand scaderile au reaparut, sub influenta evolutiei bursei americane. Pe un scenariu asemanator au evoluat si derivatele SIF5 cu scadenta septembrie. La ora 17.30, numarul contractelor DESIF5 era de circa 1500, cea mai mare parte a acestora incheiate pe scadenta iunie in raport cu care se observa o depreciere de 0,36% a cotatiei. Pentru septembrie DESIF5 pierdea castiga 0,82% iar pentru finalul anului (decembrie) 0,83%.

Pe segmentul indicilor, speculatorii pe vanzare au putut exploata deprecierea DEDJIA_RON pe scadenta iunie, confirmata atat de pretul futures din SUA al indicelui cat si de evolutia din prima ora de la NYSE. Pe Wall-Street, investitorii indicele Dow Jones evolua pe minus  dupa publicarea unor date economice de catre „Institute for Supply Management’s”, indicele calculat de institut atigand un nivel mai scazut decat se astepta. Tot in SUA au fost publicate si date din piata muncii, in Aprilie inregistrandu-se 179.000 de angajari in sectorul privat, cu exceptia sectorului agricol si a celui Guvernamental. Pe piata Sibex la ora 17.30 indicele DJIA scadea cu 103 puncte pe scadenta iunie 2011. Pe scadenta septembrie cotatia Dow Jones  afisa o depreciere de 114 puncte. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta decembrie 2011, indicele inregistrand un minus de 63 puncte

Pentru derivatele Fondul Proprietatea „jucatorii” au estimat scaderea cotatiei pe termen scurt (iunie) pe un volum bun de 254 contracte realizate pana la 17,30. Cotatia DEFPR scadea, la ora mentionata cu 1,51%.

Pe segmentul derivatelor valutare, euro s-a apreciat, in ton cu evolutia din piata cash. Pe piata interbancara leul a continuat sa piarda teren in fata monedei europene in prima jumatate a zilei iar BNR a afisat un curs oficial de 4,1127 lei/euro. in crestere cu o jumatate de ban comparativ cu sedinta de marti Euro a revenit marti, dupa trei saptamani, peste pragul de 4,1 lei. La Sibex, la ora 17.30  euro castiga 1,83 bani pentru iunie si 0,54 bani pentru septembrie.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu