Duminica, 23 februarie 2014

Creditorii Greciei cedeaza teren

Contextul general in sedinta europeana a fost unul optimist, favorizat de decizia Rezervei Federale de a mentine dobanzile reduse pana in 2014 si de zvonurile din piata, conform carora creditorii privati ai Greciei ar fi dispusi sa accepte rate ale cuponului mai mici de 4% (unele informatii indicand 3.75%). Reprezentantul creditorilor, Charles Dallara, se intalneste astazi cu oficiali ai guvernului la Atena pentru a continua negocierile dupa ce bancherii au discutat un plan ieri, la Paris.

Institutiile financiare germane ar avea drept  avantaj in fata celorlalte contrapartide europene sustinerea statului, care a reintrodus astazi fondul de rezolutie Soffin. El va oferi garantii de 400 de mld si va oferi aproape 80 de mld euro pentru recapitalizari pana in decembrie 2012, cand va expira. Desi ministrul de finante, Wolfgang Schauble, afirma ca masura este doar preventiva, exista sansele ca unele banci, precum Commerzbank, sa o acceseze pentru a-si asigura baza de capital de rang I la 9%, conform cerintelor Autoritatii Bancare Europene (EBA).

Astfel, pozitia in fata unei taieri semnificative din valoarea actualizata a detinerilor de bond-uri grecesti sau chiar in cazul unui default, ar fi mai solida.

Grafic DE.30 – H4

Comenzile de bunuri durabile arata vointa consumatorilor americani de a cheltui

Cresterea de 3% (2,1% valoarea ajustata) a comenzilor de bunuri de folosinta indelungata in decembrie fata de noiembrie arata o consolidare a increderii consumatorilor americani in perspectivele economice, acestia fiind dispusi sa faca achizitii de valori ridicate. Indicatorul a reusit sa depaseasca substantial asteptarile analistilor, de  crestere cu 2.1% (0.9% valoarea ajustata). Cererile de ajutoare de somaj insa, au aratat partea goala a paharului, cu o crestere 21.000 fata de ultima publicare.

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu