Joi, 09 ianuarie 2014

Creste increderea in economia Germaniei

Indicele IFO creste la 106,6

Masurarea increderii in economia Germaniei de catre IFO a aratat o surpriza placuta: indicele a atins 106,6, in crestere surprinzatoare fata de luna precedenta. Graficul ar sugera chiar o continuare a tendintei de revenire a activitatii pe termen scurt. Germania nu este insa izolata de evenimentele din restul Europei, care si-ar putea pune peste o vreme o amprenta mai putin favorabila.

Indicele IFO pentru Germania. Evaluarea curenta este mai optimista decat perspectivele. Sursa: Ifo Institute.

Franta, aflata mult mai aproape de linia de pericol decat s-ar fi crezut, dupa avertizarea Fitch ca orice nou soc ar duce la taierea ratingului, va face tot ce ii sta in putere pentru a impinge Germania catre acceptarea interventiei neconventionale a BCE. Obligatiunile comune in zona Euro vor ramane in continuare o tema de negociere. Poate fi o chestiune de timp pana cand pietele vor flexibiliza atitudinea germanilor. Pana atunci, Euro ar putea ramane in atentia speculatorilor.

PIB-ul Marii Britanii avanseaza cu 0,5%

Nicio surpriza dinspre Marea Britanie: economia a crescut cu 0,5% in T3 fata de trimestrul al doilea. In termeni anualizati, ritmul de crestere a fost de asemenea 0,5%. Consumul a ramas plat in ritm trimestrial. Serviciile si productia au tras in sus economia, insa constructiile si mai ales investitiile companiilor (1,4% scadere trimestriala) au franat economia. Mervyn King a atras atentia asupra riscurilor care vin dinspre Europa, partenerul comercial cel mai important, si in aceasta perspectiva datele raportate vorbesc despre o economie vulnerabila la efecte externe. O noua runda de injectii de lichiditate, mai ales in lumina celor discutate la ultima sedinta de politica monetara, devine destul de probabila. Lira sterlina insa a beneficiat de o relaxare a vanzatorilor, corectiva dupa un val masiv de depreciere inclusiv pe seama aversiunii la risc, in ultimele sedinte.

Grafic GBPUSD – H1

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu