Vineri, 11 aprilie 2014

Crestere cu aproape 9% a cotatiei actiunii Sibex, pe fondul tranzactiilor cu peste 10% din capitalul social al societatii

Sursa: Sibex

La Bursa din Sibiu, lumina reflectoarelor s-a indreptat la finalul saptamanii catre piata spot unde s-a inregistrat un volum record pe actiunile Sibex. De-a lungul sedintei participantii au tranzactionat 2,33 milioane de actiuni ale societatii, reprezentand 10,3 % din capitalul social. Valoarea transferurilor s-a situat la 3,53 milioane de lei. Tranzactiile au fost realizate la preturi intre 1,46 si 1,59 lei/actiune, cotatia inchizand pe maximul zilei lei, in crestere cu 13 bani, adica 8,9 %, interesul la cumparare determinand volumul record.

Precedentul record al tranzactiilor cu titlurile SBX data din data de 20 octombrie cand au fost tranzactionate 1.94 milioane de titluri cu o valoare de 2,81 milioane lei. De la lansarea la tranzactionare din 22 ianuarie 2010 numarul actiunilor SBX transferate a ajuns la 15,72 milioane reprezentand 69,57 % din capitalul social si avand o valoare de peste 25 milioane lei.

Pe segmentul futures, finalul de saptamana a fost unul cu o lichiditate care a reliefat prudenta investitorilor. La ora 17:30 numarul contractelor incheiate depasea usor 1600 valorand 14 milioane lei.

Cel mai important aspect al sedintei a fost intensitatea in crestere in ceea ce priveste tranzactiile cu aur, contractul futures SIBGOLD_RON fiind in premiera lider la capitolul volum, cu circa o ora si jumatate inainte de inchidere. Concret, investitorii incheiasera, pana la momentul mentionat, 504 contracte SIBGOLD, reprezentand echivalentul a 5040 uncii de aur.

Pe piata de la New York aurul a scazut vineri, pe fondul ingrijorarilor ca politica monetara din China s-ar putea inaspri, afectand cererea de metal pretios. Aurul a urcat la un record de 1,432.50 $ uncia pe 07 decembrie, datorita speculatiilor ca banca centrala americana va extinde planul de achizitii. Apoi, majorarea ratei dobanzii de catre China a fost interpretata ca un semn ca vor urma alte majorari ale ratelor de dobanda pe plan mondial, „fapt negativ pentru aur care se afla inca intr-o etapa de consolidare la nivel ridicat”, dupa cum a declarat Bayram Dincer, analist la Capital Management LGT in Pfaeffikon, Elvetia, citat de Bloomberg. La Sibex aurul a deschis pe plus pe scadenta decembrie 2010, dar a trecut pe scadere sub influenta externa, astfel ca la ora 17:30 uncia pierdea 11,9 USD. Pentru februarie 2011 scaderea era mai mica situandu-se la 2 dolari. Derivatul pe aur a atras in cele cinci sedinte ale saptamanii 6-10.12 aproape 1000 de contracte  ocupand locul trei in topul Sibex.

Pe segmentul indicilor, derivatul pe Dow Jones Idustrial Average a atras, pana la ora 17:30, 500 contracte, incheiate pe fondul unei evolutii pe plus. Futures-ul din SUA a indicat aprecieri pentru cel mai urmarit indice de pe glob iar deschiderea Wall-Street a fost una favorabila pe fondul noilor date din economia americana. Deficitul comercial al SUA a scazut la cel mai mic nivel din ultimele noua luni, in conditiile in care cererea tot mai mare pentru marfuri americane a impins exporturile la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Deficitul s-a redus la 38,7 miliarde de dolari in octombrie, conform raportarii Departamentului de Comert,  fiind cu 13,2 % mai mic comparativ cu luna septembrie cand s-a situat la 44,6 miliarde dolari. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON decembrie 2010 crestea cu 25 puncte, valorand 11.358 puncte. In topul saptamanii derivatul pe DJ  a ocupat locul doi cu peste 7000 de contracte.

Pe piata DESIF5, cotatiile futures ale SIF Oltenia au evoluat mixt, dar pe o volatilitate redusa. Numarul contractelor DESIF5 era, la ora 17:15 de 600. Pe scadenta decembrie, cea mai lichida, cotatia futures a SIF Oltenia se deprecia cu 0,86 %, directie corelata cu evolutia de pe piata suport. In schimb, pentru martie 2011, cotatia DESIF5 se aprecia usor cu 0,06 %. Raportat la intreaga saptamana 6-10.12, DESIF5 a fost cel mai tranzactionat produs cu circa 9300 contracte.

Articol realizat de Decebal N. Tudorita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu