Duminica, 23 noiembrie 2014

Crestere importanta a lichiditatii pe piata derivatelor de la Sibiu

In penultima sedinta a saptamanii lichiditatea de pe piata Sibex a crescut spectaculos cu mai mult decat dublu comparativ cu ziua anterioara, in conditiile in care, pe cele mai lichide produse, speculatorii au avut un teren de manevra mai larg. Pe segmentul financiar s-au inregistrat fluctuatii in ambele sensuri iar pe cel al indicilor corectiile au continuat. Aceasta evolutie a venit pe fondul influentei de pe plan extern, indicii bursele europene inregistrand scaderi. La ora 17,30 numarul contractelor incheiate era de 5.600 cu o valoare de 35,5 milioane lei.

Cea mai mare intensitate la tranzactionare s-a resimti pe segmentul financiar, mai exact pe derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia. La ora 17.30 volumul DESIF5 era de 2620 contracte, majoritatea pe termen scurt (iunie). Cotatia pe scadenta mentionata a evoluat in ambele sensuri. Ca timp, pana la 17,30 cotatia a stat preponderat pe minus, dar au existat momente cand pretul a patruns si pe teritoriu pozitiv. Pe piata suport cotatia actiunii SIF5 a pierdut 5,46%. La Sibex, pretul DESIF5 iunie urca, la ora 17,30, cu doar 0,08%. Desi pe parcursul zilei s-au inregistrat corectii, nivelul mult mai mic al acestora in comparatie cu piata suport s-a datorat faptului ca, dupa inchiderea sedintei de ieri, cotatia DESIF5 a fost ajustata cu dividendul brut acordat de SIF5. Adunarea Generala a Actionarilor Societarii de Investitii Financiare Oltenia a hotarat in 29 aprilie 2011 acordarea unui dividend brut de 0,0750 lei/actiune. Ca urmare a acestui fapt  ca S.C. SIBEX – SIBIU STOCK EXCHANGE S.A a procedat in data de 11 mai la ajustarea contractelor futures si options. Astfel,  pretul de cotare al contractelor cu simbolul DESIF5  a fost diminuat cu valoarea de 0,0750 lei/actiune. Pe septembrie se putea observa o crestere mai puternica a DESIF5 cifrata la 1 %. Pentru decembrie anul curent cotatia DESIF5 se diminua cu 0,2 % iar pentru martie anul viitor crestea cu 1,10%.

Si pe segmentul derivatelor pe indici participantii au fost foarte activi incheind circa 2100 contracte pana la ora 17,30. Miza a fost pusa pe scadere, in conditiile in care indici europeni s-au depreciat iar pretul futures al Dow Jones din SUA a indicat, de asemenea, continuarea corectiilor. Totodata si bursa de pe Wall-Street a deschis  pe scadere, investitorii fiind ingrijorati de stadiul in care se afla revenirea economiei globale, in pofida stirilor pozitive din piata muncii. Departamentul Muncii din SUA a anuntat joi ca numarul persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj saptamana trecuta a scazut cu 44.000 pana la un total de 434.000, ajustat sezonier. Totusi, cererile sunt cu mult peste nivelul de 375.000, considerat unul sustenabil pentru cresterea pietei muncii. La Sibex, cotatia Dow Jones pierdea 79 de puncte pe scadenta iunie si 158 pe septembrie. Scaderi de 130 si 120 puncte se observau si pe decembrie 2010 respectiv martie 2011.

De remarcat a fost cresterea puternica a lichiditatii de pe segmentul derivatelor pe actiunile Fondul Proprietatea, unde numarul contractelor era de peste 500. Dupa o perioada de scadere a pretului, datorata faptului ca investitorii au vandut actiuni la Fondul Proprietatea in asteptarea ca le vor rascumpara la un pret mai mic, dupa ce statul va relua procesul de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni FP, cotatia a revenit pe crestere. Astfel, la ora 17,30 DEFPR iunie castiga 4,41% iar DEFPE septembrie peste 1%.

Si lichiditatea de pe paritatea EURO/USD a crescut la un nou maxim fiind inregistrate 173 de contracte. Dolarul a continuat sa castige teren in fata euro, apreciindu-se cu 0,54%. Dolarul s-a apreciat de altfel in fata majoritatii valutelor importante, atingand cel mai inalt nivel din ultimele 3 saptamani fata de un cos de 6 valute.

Pe segmentul marfuri uncia se devaloriza, ca urmare a cresterii monedei americane, stiut fiind faptul ca metalul nobil are o evolutie inversa fata de dolar. Aurul s-a depreciat pentru a doua zi la New-York, pe fondul cresterii cererii de dolari, unii investitori vanzand metalul galben pentru a-si acoperi pierderile de pe alte plasamente.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu