Duminica, 23 februarie 2014

Cresterile record au dus cumparatorii de la agonie la extaz

Debutul saptamanii a fost unul cu adevarat spectaculos la Bursa din Sibiu, atat din perspectiva volumului de contracte, cat si din cea a cotaţiilor. Cresterile record inregistrate au readus zambetul pe buzele cumparatorilor, greu incercaţi in saptamana anterioara.

Intensificarea plasamentelor s-a soldat cu o crestere de aproape 19% a lichiditaţii faţa de sedinţa de vineri, conform numarului de 16.300 contracte de la ora 17,15. Valoarea acestora se situa la 54 milioane lei iar numarul pieţelor vizate de participanţi a fost de 17.

”Piaţa sibiana a derivatelor s-a aliniat tendinţei super optimiste din Europa, unde bursele au reacţionat pozitiv la intalnirea din week-end a ministrilor de finanţe europeni care au pus la punct un “mecanism” financiar cu scopul de a ajuta statele din zona euro afectate de criza. Astfel, cele mai lichide instrumente tranzacţionate la Sibex au atins limita maxima de oscilaţie admisa pe plus, ducand cumparatorii de la agonia de saptamana trecuta, la extazul unor profituri ameţitoare obţinute intr-o singura zi”, a declarat un broker.

„Apoi, deschiderea la fel de optimista de pe Wall-Street a acţionat ca un „amplificator”, ducand, la un moment dat, si derivatele pe Dow Jones in limita maxima”, a adaugat acesta.

Asadar,  pentru derivatele Dow Jones, piaţa s-a menţinut puternic corelata cu bursa americana, speculatorii monitorizand atent evenimentele pe peste ocean si deschiderea de pe Wall-Street care le-a confirmat asteptarile de pe parcursul sedinţei. Pana la ora 17,15 numarul contractelor futures DEDJIA_RON era de circa 2.700, randamentul maxim pe cumparare putand ajunge la 80 % intr-o singura zi, in momentul atingerii variaţiei maxime.

Cresterile spectacol s-au reflectat si in asaltarea pieţei DESIF5 pe care participanţii au rulat  peste 12,7 milioane de acţiuni SIF5.  Scadenţele iunie, septembrie si decembrie au fost adevarate mine de aur pentru cumparatori, cu castiguri de pana la 80%, pe fondul variaţiilor maxime inregistrate la inchidere.  Pentru iunie, termenul cel mai solicitat, DESIF5   au fost cotate la 1,8280 lei, in  urcare cu 7,53%.

Revenirea „optimismului pe piaţa acţiunilor s-a reflectat si pe segmentul valutar, unde preţurile futures ale monedei unice europene si-au stopat ascensiunea, leul recastigand din terenul pierdut. Numarul contractelor euro/leu realizate a fost de 433, iar moneda unica a fost evaluata la 4,1776 lei pentru iunie si 4,2101 lei pentru decembrie, in scadere cu 1% si, respectiv 0,66%. De remarcat a fost si cresterea volumului de contracte pe DESIF2.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)


Lasati un comentariu