Duminica, 06 aprilie 2014

Cristian Fader, director MEI Romania, despre listarea FP: Nu ma astept ca la pomul mult laudat sa trebuiasca mers cu sacul

Cristian Fader, directorul pentru Romania al Middle Europe Investments (MEI), spune ca o crestere a Bursei in 2011 peste nivelul dublu al dobanzii bancare (+16-17%) nu ar fi sanatoasa pentru ca in acest caz piata locala ar deveni scumpa. Ca si saectoare castigatoare pentru 2011, Fader enumera infrastructura, petrol&servicii petroliere, industrie (auto, masini-unelte, subansamble), iar despre Fondul Proprietatea, directorul pentru Romania al MEI spune ca  nu se asteapta ca “la pomul mult laudat sa trebuiasca mers cu sacul”.

Citeste mai jos ce a mai spus Cristian Fader intr-un interviu acordat EconomicTimes.ro.

1. Cum a inchis Roemenie en Bulgarije Fund anul 2010 si care este strategia MEI pentru 2011?

In 2011 ne vom adapta pentru schimbarile pe care le asteptam. Inca asteptam confirmari ale unor scenarii, insa din ce in ce mai probabil, in 2011 bursa va fi prima care va da semnalul unei reveniri in 2012 a economiei. De aici si strategia noastra de a pastra expunerea pe Romania pe care o avem. MEI –RBF a incheiat 2010 cu o usoara scadere de 7,9%, in ton cu piata de capital din cele doua tari in care investeste. Planurile pentru 2011 vizeaza, in functie de intrarile/iesirile de capital, o continuare a re-echilibrarilor de portofoliu si cautarea de noi tinte de investitii.

2. Anul trecut spuneati ca noii bani noi intrati in RBF se vor indrepta preponderent in companiile lichide de pe BVB si nu pe RASDAQ. Aceasta strategie este valabila si pentru 2011?

Da, strategia este in continuare sa ne axam spre titlurile mai lichide pentru a putea investi/dezinvesti fara a perturba volumele zilnice.

3. Avand in vedere ca MEI –RBF este un investitor important in companiile de pe RASDAQ, ce parere aveti despre proiectul privind transferul companiilor de pe Rasdaq pe BVB sau ATS, pus in dezbatere publica de CNVM?

CNVM a intocmit un proiect care lasa mult de dorit. Ne vom trimite punctul nostru de vedere si speram in schimbarea profunda a acestui proiect de instructiune. Este perceput negativ de noi intrucat lasa libera calea catre trecerea societatilor de pe rasdaq pe ATS si deci o migrare in masa a unor societati pe piata nereglementata cu grad de protectie mult scazut pentru investitori. Chiar hotararea de a migra pe o piata unde actionarul minoritar are drepturi serios limitate, se va putea face – conform proiectului- de catre actionarul majoritar, adica de cel de care legislatia si reglementarile oricarei piete ar trebui sa protejeze.

4. Peste cateva zile Fondul Proprietatea va fi listat la BVB, aceasta fiind cea mai asteptata listare din ultimii ani. Ce impact credeti ca va avea listarea pentru piata din Romania?

Impactul va fi pozitiv prin prisma interesului starnit. Ma astept ca va genera lichiditate pentru bursa. Posibil ca cei care isi fac exitul din Fondul Proprietatea in primele luni sa isi reorienteze fondurile tot spre piata de capital.Un alt impact important, cei care vor fi despagubiti cu actiuni FP de acum incolo (din mai) nu vor mai fi prejudiciati ca si cei de pana acum, de cand despagubirile se vor plati in functie de pretul actiunii.

5. Fondurile MEI detin actiuni FP, sau intentioneaza sa achizitioneze dupa listare?

Nu detinem actiuni la FP si nu cred sa achizitionam dupa listare. Nu ma astept ca la pomul mult laudat sa trebuiasca mers cu sacul. Ar fi interesant pentru piata nu doar listarea Fondului Proprietatea ci si existenta tot din prima zi a vanzarii in lipsa.

6. La ce indicatori credeti ca vor ajunge principalii indici ai BVB la final de 2011?

Cred ca evolutia pozitiva din prima parte a lunii ianuarie inca mai trebuie confirmata si de date economice, care vor veni insa mai incolo. Cred ca bursa va incheia anul 2011 pe plus, cu indicatorii de referinta (BET-FI si BET-C) mai sus in jurul dublului dobanzii bancare (+16-17%). Mai mult nici nu ar fi prea sanatos, nici posibil din punct de vedere al unor cifre sustenabile. Am deveni o piata relativ scumpa lasand preturile sa galopeze inainte ca datele companiilor sa se imbunatateasca simtitor.

7. Care sunt companiile si sectoarele cu cel mai mare potential in acest an?

Cred ca din randul sectoarelor dependente de export (care s-a arata in reviriment puternic de-a lungul anului) impreuna cu infrastructura si industria petroliera vor proveni companiile cu cel mai mare potential pentru 2011.

8. Pe ce loc pozitionati Romania, in raport cu tarile vecine, din punct de vedere al atractivitatii pietei?

Neurmarind toate tarile vecine, nu voi da un loc Romaniei, insa uitandu-ma la indicatorii celorlalte piete pe care investim, Romania isi mentine o atractivitate moderata. Nu este cazul sa vorbim la superlativ de multiplii pietei romanesti, insa Romania beneficiaza de doua lucruri:

- lichiditatile din vest care sunt destul de mari si trebuiesc plasate

- un sentiment imbunatatit odata cu perceptia celor de afara a faptului ca statul a inceput sa se reformeaza si reuseste sa aplice reforme dureroase.

Olandezii de la MEI administreaza fondul Roemenie en Bulgarije Fund, prin intermediul caruia sunt unii dintre cei mai importanti investitori straini la Bursa.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu