Marti, 18 noiembrie 2014

Cristian Fader, MEI: Ne schimbam strategia. Credem ca sunt companii mai interesante pe RASDAQ, dar ne mutam pe BVB, pentru lichiditate

Cristian Fader, directorul pentru Romania Middle Europe Investments (MEI), compania care administreaza fondul Roemenie en Bulgarije Fund, spune ca cea mai mare parte a investitiilor viitoare ale fondului se vor orienta cu precadere catre piata reglementata a Bursei de la Bucuresti, incercand astfel sa isi reduca expunerea pe piata RASDAQ.

“In prima jumtate a acestui an am avut o strategie prudenta, conditionata bineinteles si de intrarile si iesirile de capital din fond, avand in vedere ca este un fond deschis. Am incercat sa conservam ceea ce avem si nu s-au urmarit achizitii noi, ci mai degraba regrupari a anumitor detineri”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Cristian Fader.

Acesta a mai adaugat ca “in conditiile in care lichiditatea isi revine si vor intra bani noi in fond, acestia vor fi indreptati preponderent in companiile lichide de pe BVB”.

“Acum avem o pondere cam de 50% BVB si 50% RASDAQ. Din pacate, in ultima perioada, cu mici exceptii, tot RASDAQ-ul a fost blocat, motiv pentru care ne vom indrepta noile plasamente pe BVB. Marea problema pe care o are in BVB este lipsa de emitenti. In continuare companii care ni se par atractive sunt listate pe RASDAQ. Probabil ca un transfer al acestor companii pe piata reglementata ar fi o solutie buna”, a precizat Fader.

In prima jumatate a anului, fondul Roemenie en Bulgarije Fund a inregistrat active totale in valoare de circa 19-20 milioane de euro, in scadere usoara fata de finele anului trecut, ca urmare a scaderilor incepute in luna aprilie.

Pentru perioada urmatoare, directorul MEI spune ca se asteapta la o perioada de stagnare pe Bursa, pana la inceperea raportarilor semestriale.

“Nu sunt deloc optimist cu ceea ce ar putea sa raporteze companiile romanesti la jumatate de an. Personal, din acest motiv, ma astept ca de la jumatatea lunii august, bursa sa inceapa un nou declin”, a spus Cristian Fader.

Nici pentru economia Romaniei acesta nu are estimari mai optimiste pentru perioada urmatoare, spunand ca “2010 ar putea fi cel mai greu an al crizei”.

“Eu inclin sa cred ca in continuare economia va avea de suferit. Cred ca anul acesta va fi apasatoare partea sociala a crizei”, a mai adaugat reprezentantul MEI.

El mai spune totodata ca sectorul industrial si exporturile au dat semne de crestere, ceea ce inseamna ca anul viitor am putea vedea un inceput de revenire.

Fondul Roemenie en Bulgarije Fund are circa 4-5.000 de investitori, majoritatea provenind din Olanda.

Recent, fondul MEI a vandut un pachet de actiuni ale producatorului de materiale de constructii Prebet (PREB) si un pachet de actiuni Condmag Brasov (COMI), valoarea tranzactiilor ajungand la aproape 0,35 milioane de lei.

“Au fost vanzari pentru managementului cash-flow-ului”, a explicat directorul MEI.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu