Vineri, 11 aprilie 2014

Criza zonei euro se apropie de metastaza

Nu exista deocamdata niciun consens in privinta vreunei solutii de administrare a crizei blocului

Ipoteze macro-globale abandonate vineri:

  • tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu si nordul Africii pot genera o crestere accelerata a cotatiilor petrolului (ipoteza urmarita din 21 martie via evolutia primei aferente cumpararii unei optiuni americane de tip call pe ETF-ul United States Oil Fund (USO listat la NYSE) cu scadenta iulie 2011 si strike la 60; vineri optiunea a expirat fara valoare)

Ipoteze macro-globale curente:

  • moneda unica europeana se poate deprecia in fata dolarului american, francului elvetian si yenului japonez (ipoteza urmarita din 11 iulie via cursurile spot corespondente; din 11 iulie, depreciere medie de 1,34%)
  • dolarul american se poate aprecia in fata altor valute majore (ipoteza urmarita din 11 iulie via ETF-ul PowerShares DB US Dollar Bullish Fund (UUP) listat la NYSE; din 11 iulie, depreciere de 1,29%)
  • cotatiile aurului se pot aprecia (ipoteza urmarita din 6 iulie via spot; din 6 iulie, apreciere de 4,67%)
  • bursa de actiuni din Turcia poate performa mai modest decat celelalte burse de actiuni la nivel global (ipoteza urmarita din 1 iulie via ecartul de performanta dintre ETF-urile iShares MSCI Turkey Investable Market Index Fund (TUR) si iShares MSCI ACWI Index Fund (ACWI) listate la NYSE; din 1 iulie, ecart de 0,9% defavorabil Turciei)

Nicicand pe parcursul ultimelor 18 luni zona euro nu a fost mai aproape de un accident istoric de  proportii monumentale. Dar asa cum notam la sfarsitul saptamanii trecute, speculatorii par mai ingrijorati decat unii oficiali europeni. Angela Merkel a avut timp pentru un turneu de trei zile pe continentul african incheiat joi in Nigeria. Mai mult, cancelarul german a declarat ca nu va fi prezent la un eventual summit de urgenta care ar putea avea loc joi daca principalii actori ai crizei nu ajung la un consens.

Asta transmite exact cat de pregnant este sentimentul urgentei la nivelul autoritatilor europene. Este adevarat ca saptamana trecuta presedintele Obama la randul sau a iesit furtunos din discutiile care se centreaza de ceva timp pe ridicarea plafonului datoriei publice in Statele Unite. Dar care dobanzi au inceput sa integreze riscul unui „default”, cele ale bondurilor guvernamentale americane (unde vedem valori situate sub 3% la 10 ani) sau cele ale bondurilor italiene (aproape de 6% la aceeasi scadenta)?

Premierul britanic David Cameron tocmai a decis sa se intoarca de urgenta la Londra din propriul sau turneu in Africa, pentru a monitoriza scandalul care a implicat recent News Corp.. Intelegem ca un scandal de presa pare mai important pentru premierul britanic decat este criza zonei euro pentru doamna Merkel.

Iar Banca Centrala Europeana nu clipeste. Am vazut cele mai recente comentarii facute de presedintele Trichet pentru Financial Times Deutschland, pozitia bancii centrale ramane ferm impotriva oricarui eveniment asimilabil unui „credit event” sau „default”. Implementarea oricarei solutii care se negociaza acum cu bancile („debt swap” sau „debt buy-back”) risca sa aiba drept efect taierea liniilor de finantare oferite de Banca Centrala Europeana institutiilor bancare aflata la periferiile blocului.

Urmatoarele zile ar putea fi unele din cele mai importante in scurta istorie a zonei euro. Desi urmaresc activ deprecieri impulsive ale monedei unice europene, deocamdata scenariul meu preferat ramane acela ca blocul se va salva pentru inca un timp in forma de organizare pe care o cunoastem.

Dar asa cum scria Wolfgang Munchau in cel mai recent editorial semnat pentru Financial Times, exista riscul ca viteza cu care ia amploare criza sa depaseasca deja abilitatea autoritatilor europene de a lua decizii istorice („Plan D stands for default…and the death of the euro” – Wolfgang Munchau; Financial Times, 18 iulie). Prabusirea monedei unice europene in particular in fata francului elvetian si explozia cotatiilor aurului pe care le vedem in primele ore de tranzactionare ale acestei saptamani sugereaza ca investitorii incep sa integreze un asemenea risc.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu