Vineri, 11 aprilie 2014

CSSPP: Pentru a profita de oportunitatile de pe Bursa, fondurile de pensii si-au scos banii de la banca pentru a creste investitiile in actiuni

Sursa: CSSPP

Fondurile de pensii private (Pilonul II si Pilonul III) si-au scos din banii tinuti in depozite bancare in primele trei luni ale acestui an, preferand sa isi creasca expunerea pe actiuni, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

La finele lunii trecute, fondurile de pensii aveau cumulat plasamente in actiuni in valoare de aproape 800 milioane de lei. Cea mai mare parte reprezinta investitiile fondurilor de pensii private obligatorii, care plasasera in actiuni 727,9 milioane de lei, adica 14,9% din total active.

“Sumele plasate in depozite bancare au pierdut in valoare 26,53% fata de trimestrul patru 2010. Tendinta de scadere a sumelor plasate in aceasta categorie de active a fost inregistrata in fiecare luna a trimestrului intai din 2011”, mentioneaza CSSPP in raportul lunar.

Potrivit Comisiei, in trimestrul intai, fondurile de pensii administrate privat si-au diminuat valoarea sumelor plasate in depozite bancare pentru a profita de oportunitatile investitiilor pe piata de capital.

Valoarea activelor investitie in actiuni a crescut cu 37,5% fata de sfarsitul anului trecut si cu 112,3% comparativ cu situatia de la finele primului trimestru din 2010.

La sfarsitul lunii martie, 87,5% din activele fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate in tara, iar restul de 12,5% erau investitii externe.

Potrivit CSSPP, la sfarsitul primului trimestru, 68,65% din participantii la sistemul de pensii inregistrau o valoare a contului cel mult egala cu valoarea medie de 926,51 lei (225,20 euro)

Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii private obligatorii a crescut cu 12,8% in primul trimestru al anului pana la circa 4,9 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro).

Si fondurile de pensii facultative si-au diminuat valoarea sumelor plasate in depozite bancare pentru a creste investitiile in actiuni, ponderea acestor plasamente ajungand sa reprezinte 17,6% din total active.Valoarea investitiilor in actiuni a crescut cu 38,2% in primul trimestru, pana la 64,05 milioane de lei.

In martie, 90,85% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara. Activele nete ale acestor fonduri au crescut cu 10,8% pana la 363,4 milioane de lei (88,3 milioane de euro).

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu