Duminica, 23 februarie 2014

Cu o zi inaintea scadentei iunie, volumul derivatelor s-a dublat

La Sibex, penultima sedinta a saptamanii a iesit in evidenta prin cresterea importanta a lichiditatii , la ora 16.15 observandu-se 8.000 de contracte, volum aproape dublu comparativ cu nivelul de miercuri, totalul putandu-se imbunatati pana la ora inchiderii (19.00) stiut fiind faptul ca, dupa deschiderea bursei din SUA, se inregistreaza o crestere a intensitatii speculatiilor pe piata sibiana. Valoarea tranzactiilor se cifra la 65 de milioane lei. Una din caracteristicile sedintei a fost, pentru anumite contracte cum ar fi DESIF5 si EUR/RON, mutarea interesului pe scadenta septembrie, pe fondul apropierii scadentei iunie, vineri 17.06 fiind ultima zi cand se mai pot efectua tranzactii pe aceasta. Totusi, o parte a participantilor a speculat in continuare indeosebi termenul  iunie, remarcandu-se in special „jucatorii” de pe derivatul Dow Jones.

Pe segmentul indicilor s-a observat cel mai bun volum de transfer, pana la ora 16.15 fiind incheiate aproape 3900 contracte. Tranzactiile s-au realizat pe fondul continuarii scaderilor, dupa ce miercuri cotatia Dow Jones de la NYSE a scazut cu 1,48%. In acelasi timp, pietele de actiuni europene au inregistrat pierderi importante de-a lungul zilei de joi, pe fondul temerilor ca, in Grecia, criza datorilor a scapat de sub control, dovada valul de proteste violente de miercuri din Atena, impotriva masurilor de austeritate propuse de guvernul George Papandreou. In plus, au aparut noi elemente de ingrijorare privind economia Chinei. In SUA, cotatia futures a Dow Jones se afla pe scadere investitorii fiind in asteptarea noilor date din piata muncii, previziunile indicand o scaderea usoara a numarului anualizat al cererilor de ajutor de somaj inregistrat la nivelul saptamanii precedente. Specialistii estimau o scadere pana la 421.000, dar acesta a fost mai ampla, numarul scazand la 414.000. La Sibex, conform datelor de la ora 16.30, Dow Jones scadea cu 36 puncte pe scadenta iunie. Pe scadenta septembrie cotatia inregistra o depreciere de 23 puncte iar pentru scadenta decembrie de 100 puncte.

Si pe segmentul financiar, scaderile DESIF5 au continuat, in contextul in care indicii reprezentativi de pe pietele bursiere europene s-au depreciat. De altfel, si pe piata suport, actiunea SIF5 a dat semne de slabiciune. Numarul contractelor DESIF5  era de peste 2300. Cotatiile futures ale SIF Oltenia au scazut la Sibex pentru toate scadentele. Cu o zi inainte de incheierea scadentei iunie investitorii au incheiat 1159 de contracte pe acest termen, in raport cu care pretul scadea cu 2,13%. Tot pentru iunie numarul pozitiilor deschise s-a redus, concomitent cu cresterea sa pentru scadenta septembrie, „jucatorii” continuand sa-si mute pozitiile. In raport cu aceasta umarul contractelor era de 1100 conform datelor de la ora 16.15. Pentru septembrie  cotatia DESIF5 se deprecia cu 2,38%. Scaderi de 2,68 si 2,49% se inregistrau si pentru decembrie anul curent,, respectiv martie 2012,  pe fondul unui volum mai redus.

O lichiditate in crestere s-a consemnat si pe perechea euro/leu, unde s-a resimtit influenta evolutiei cursului oficial. BNR a publicat un curs de referinta de 4,2088 lei pentru o moneda unica, cel mai mare din ultimele trei luni si jumatate, leul pierzand peste trei bani, pe fondul ingrijorarilor investitorilor straini privind situatia Greciei. La Sibex moneda europeana castiga 1,65% pe scadenta iunie si 1,37% pe septembrie. Cresteri de 0,83 si 0,86% se inregistrau si pe scadentele decembrie 2011 si martie 2012. Numarul contractelor EUR/RON depasea 700.

Speculatorii au fost activi si pe paritatea euro/dolar, tranzactionata in lei, „pariind” pe un dolar mai puternic. Moneda americana castiga la Sibex 0,49% fata de euro, urand trendul pietelor externe in cadrul carora moneda unica a scazut pana la minimul ultimilor trei saptamani fata de dolar, pe fondul deteriorarii crizei din Grecia care a redus cerea pentru activele din regiune. Numarul contractelor EUR/USD_RON era, la ora 16.15, de aproape 800

Pe piata derivatelor „Fondul Proprietatea”, investitorii au avut parte de scaderi, Pentru iunie, pretul pierdea 1,76%, iar pentru septembrie 2,34%

Raportat la piata aurului, cotatia metalului galben inregistra o crestere de 8,5 dolari, numarul contractelor fiind de 128.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu