Duminica, 04 mai 2014

Cum a evoluat piata fondurilor mutuale in luna aprilie

Activele fondurilor de investitii din Romania au crescut cu 5,15% in luna aprilie, pana la 4,69 miliarde de lei (circa 1,1 milioane de euro), iar numarul total de investitori a ajuns la 280.815, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Fondurile deschise de investitii au atras 67,3% din numarul total de investitori, la finele lunii trecute fondurile deschise avand 189.119 investitori, cu 8.600 mai multi decat in martie.

Totodata, subscrierile nete in fondurile deschise de investitii au ajuns la 245,6 milioane de lei, din care 164,7 milioane de lei au mers spre fondurile monetare.

Fondul BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management avea la finele lunii trecute active nete in valoare de 1,25 miliarde de lei, fondul atragand subscrieri nete in valoare de 72,6 milioane de lei.

In categoia fondurilor de obligatiuni, subscrierile nete au ajuns la 40,7 milioane de lei, din care 34,6 milioane de lei au mers spre fondul BCR Obligatiuni, potrivit datelor AAF.

Cei mai putini bani au fost atrasi de fondurile diversificate (subscrieri nete de 0,2 milioane de lei) si fondurile de actiuni (subscrieri nete de 16 milioane de lei).

De altfel, fondurile de actiuni, care anul acesta au adus castiguri importante ca urmare a aprecierii bursei din primele luni, au cele mai mici active din intreaga industrie. La finele lunii aprilie, activele fondurilor de actiuni ajungeau la 280 milioane de lei, in crestere cu 1,6% fata de luna anterioara. De la inceputul anului insa, activele fondurilor de actiuni au avut cea mai mare crestere din industrie, de aproape 50%. In total 13.173 de investitori si-au plasat banii in fondurile de actiuni.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu