Miercuri, 08 ianuarie 2014

Cum a evoluat contextul de piata in ultimii cinci ani

Saptamana aceasta Fitch a coborat cu doua trepte ratingul Japoniei, de la “”AA”” la “A+” cu perspectiva negativa, din cauza datoriilor acumulate. Ratingul anterior al Japoniei, cu perspectiva stabila sau negativa, a fost mentinut de catre Fitch din anul 1998 pana in prezent. Agentia noteaza ratingurile la categoria “Investment Grade” in ordine descrescatoare astfel: AAA, AA, A si BBB. Scaderea ratingului Japoniei arata o deteriorare a situatiei economice si implicit un semnal negativ la nivel international. In ultimii ani taierea ratingurilor a fost mult criticata, dar in esenta, mai ales la mai multe trepte diferenta, acest fapt releva un risc mai mare decat in trecut. De exemplu, in cazul Japoniei, datoria publica ar putea atinge anul acesta un nivel de 240% din PIB, de la 210% in urma cu doi ani, care de altfel era un nivel suficient de ingrijorator.
Dar care este situatia ratingurilor pentru tarile din Europa si cum au evoluat acestea in ultimii cinci ani?

Sursa: Puls Capital

In tabelul anterior sunt prezentate ratingurile acordate de cele mai importante agentii pentru noua tari din Uniunea Europeana in prezent, fata de cele din anul 2007, inainte de criza. Dintre tarile analizate, la categoria “Speculative Grade” se afla in anul curent Grecia si Ungaria —la toate cele 3 agentii si Romania, doar la S&P. Grecia, principala grija a Uniunii Europene in prezent, a fost prima dintre tarile din vestul Europei care a fost retrogradata odata cu “criza subprime”, datorita unui nivel mare al datoriilor publice si private.

In continuare am analizat care a fost evolutia primelor de risc ale tarilor studiate in ultimii 5 ani, in tabelul urmator fiind prezentata evolutia costurilor contractelor de asigurare contra incetarii platii la creditele pe cinci ani (credit default– CDS).

Sursa: Puls Capital

Asa cum era normal, primele de risc au crescut foarte mult in debutul celor doua valuri de crize. Interesant e ca, daca la criza din 2007 retragerea cotatiilor a avut loc dupa doi ani, (in al doilea an fiind inregistrata o crestere si mai mare decat in primul), la criza din 2011 avem semnale de retragere inca din anul curent. Primele de risc ale Greciei, Italiei si Frantei, au crescut mult si in anii cu perspective favorabile la nivel general. In cazul Romaniei, cotatiile au urmat trendul pietelor din regiune. Dupa o analiza realizata de FMI asupra evolutiei PIB-ului in preturi constante pana in anul 2015, perspectivele economice cele mai mari sunt ale Romaniei, Poloniei, Bulgariei si Ungariei. PIB-ul Romaniei ar putea creste cu 25% pana in 2015, fata de cresteri de 5-7% ale economiilor Germaniei si Frantei. Trebuie avut, insa, in vedere ca estimarile pentru Romania au fost facute dupa anul 2010, pana sa ia amploare criza datoriilor, iar cele ale celorlalte tari dupa anul 2011. Prin urmare, estimarile de crestere economica ale Romaniei probabil vor fi revizuite in jos, avand in vedere problemele tot mai mari in zona euro, dar tendinta este posibil sa ramana aceeasi.

In final este prezentata si evolutia unor indici in perioada 2007-2012. Euro Stoxx 50 este un indice reprezentativ pentru cele mai importante actiuni din zona euro, iar indicii BET, BUX, WIG20 si SOFIX sunt principalii urmariti pe bursele tarilor din afara zonei Euro.

Sursa: Puls Capital

In ultimii cinci ani coeficientul de corelatie al indicelui BET cu Euro Stoxx 50 a fost 0,90 ceea ce arata o legatura stransa intre pietele bursiere, insa dinamica evolutiilor a fost diferita, in functie de risc si perspective.

Sursa: Puls Capital

Deocamdata indicele BET se gaseste pe plus fata de finalul anului 2011, in timp ce ceilalti indici internationali consemnat deprecieri. Daca ne uitam insa la recuperarea fata de maxime, indicele BET a ramas in urma celorlati studiati, in conditiile in care perspectivele de piata locale sunt mai bune. Daca contextul de piata de stabilizeaza, ne putem astepta ca bursa locala sa aiba o evolutie mai buna fata de celelalte din Europa, dar daca problemele se agraveaza, nici piata bursiera autohtona nu va face nota discordanta.

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu