Vineri, 11 aprilie 2014

Cum ar putea evolua lichiditatea pe Bursa in urmatorii ani

Am prezentat de mai multe ori in ultima perioada graficul comparat al indicelui BET din perioada 1997 – 2001 cu cel al aceluiasi indice BET in perioada 2007 – 2011, la zece ani distanta. Dupa cum am vazut atunci, tendintele evolutiei indicelui sunt foarte similare.

Mai departe, am studiat si evolutia lichiditatii in aceleasi perioade: oare tendintele similare s-au mentinut? Raspunsul este mai jos:

Sursa: Puls Capital

In graficul de mai sus, curba albastra reprezinta mediana valorii zilnice a tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB, calculata pentru fiecare luna a perioadei sep 1997 – apr 2001 (am ales mediana in locul mediei pentru a elimina efectul valorilor extreme determinate de tranzactii speciale). Curba rosie prezinta mediana valorii zilnice a tranzactiilor cu actiuni la BVB calculata in fiecare luna la distanta de 10 ani, adica in perioada sept 2007 – apr 2011.

Graficul este trasat pe scara proportionala, in care ambele curbe pleaca din acelasi punct, desi valoarea de start a primei curbe este de 0,78 milioane lei – mediana tranzactiilor zilnice in aprilie 1997, iar valoarea celei de-a doua este 30,8 milioane lei, mediana din aprilie 2007, respectiv o valoare de aproape 40 de ori mai mare (un indicator interesant al progreselor inregistrate de BVB in zece ani de zile). In mod firesc, evolutiile sunt similare. Din punct de vedere strict matematic, evolutiile legate de pret determina si evolutii legate de lichiditate.

Atunci cand preturile scad, scade si valoarea actiunilor tranzactionate, respectiv valoarea tranzactiilor (in ipoteza stabilitatii numarului de actiuni tranzactionate, care este una corecta: numarul de actiuni tranzactionate pe piata reglementata a BVB a fost de 14,2 milioane in 2007, 12,8 milioane in 2008, 14,4 milioane in 2009 si 14,4 milioane in 2010, acest parametru fiind prea putin afectat de criza).

Mai departe, la fel ca in cazul analizei legate de evolutia BET, am extins graficul de mai sus, prelungind prima perioada. Rezultatul este mai jos:

Sursa: Puls Capital

In graficul de mai sus, prima perioada a fost extinsa cu doi ani de zile la sep 1997 – apr 2003 (am normalizat doua valori extreme), iar a doua perioada a ramas sep 2007 – apr 2011. La fel ca in cazul analizei pentru evolutia viitoare a BET, realizata in urma cu cateva saptamani in Puls Capital, si pentru lichiditate ma astept la creteri moderate in urmatorii ani; desigur, aceste cresteri nu vor avea aceeasi amplitudine ca in urma cu zece ani, pentru ca o crestere de la 0,78 milioane lei/zi la 2,79 milioane (sep 1997 – apr 2003) este mult mai usor de obtinut decat una de la 30,83 milioane (sep 2007) la 110,28 milioane (pentru aprilie 2013, in ipoteza in care s-ar pastra aceeasi amplitudine a cresterii).

Eventualele progrese calitative si cantitative viitoare depind si de masurile pe care participantii institutionali la piata – institutiile pietei si intermediarii – le vor lua in anii urmatori. In cazul in care acestia vor demara planuri de anvergura pentru atragerea de noi emitenti si investitori, atunci avem toate sansele sa vedem cresterea activitatii bursiere si dezvoltarea pietei de capital. Insa in cazul in care intermediarii se vor concentra, la fel ca pana acum, pe probleme tehnice si organizatorice minore ca de exemplu obtinerea de locuri in diverse comitete si comisii, si mai putin pe promovarea bursei si pe noi listari, atunci avem toate sansele sa evoluam ca si pana acum: pe drumul cel bun, dar cu frana de mana trasa.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu