Sambata, 21 decembrie 2013

Cum arata portofoliul de actiuni romanesti al suedezilor de la East Capital in primul semestru

Fondurile de investitii administrate de East Capital, unul dintre cei mai mari investitori straini de pe piata locala, aveau in portofoliu la finele primului semestru actiuni romanesti in valoare de circa 55 milioane de euro, potrivit rapoartelor semestriale.

Cea mai mare parte a banilor era plasata in actiuni Fondul Proprietatea (FP), Petrom (SNP) si SIF-uri, insa pe lista achizitiilor facute de suedezi apar si Bursa de Valori Bucuresti (BVB), BRD sau Banca Transilvania.

Fondul Eastern European al East Capital avea la finele primului semestru cele mai mari plasamente pe piata locala, respectiv peste 27 milioane de euro, in crestere usoara fata de finele anului trecut. Fata de plasamentele in actiuni Petrom, FP si SIF Transilvania, pe care fondul le avea si la finele lui 2010, in primul semestru din 2011 fondul a mai achizitionat si actiuni BRD si Banca Transilvania.

“Serbia, Bulgaria, Croatia si Romania au fost printre cele mai bune piete din Europa de Est, castigand 15-30%, in timp ce Slovenia si Turcia au avut printre cele mai slabe evolutii”, au spus administratorii Eastern European Fund.

Fondul Balkan, cu active nete de peste 120 milioane de euro la finele primului semestru, detinea actiuni romanesti in valoare de peste 23 milioane de euro.

Petrom ocupa prima pozitie in topul celor mai mari 10 detrineri ale fondului, in timp ce Fondul Proprietatea ocupa pozitia a saptea. Fondul Balkan mai detine actiuni BRD, BVB, si Banca Transilvania, care la finele anului trecut nu se regaseau in portofoliu. Totodata, fondul mai are plasamente de 0,3% din active in THR Marea Neagra, in timp ce 0,5% din active au fost plasate in Transgaz, participatii neschimbate fata de anul trecut.

In SIF-uri Balkan avea plasate 5,4% din active.

“Cea mai importanta schimbare pe care am facut-o a fost reducerea substantiala a expunerii pe Turcia si cresterea acesteia in special pe Romania si Serbia. Turcia ramane cea mai importanta piata, si reprezinta un sfert din fond. Fondul si-a crescut expunerea pe Fondul Proprietatea, care a ajuns una dintre cele mai importante detineri”, au specificat in raportul semestrial, administratorii Balkan Fund.

East Capital mai investeste in piata locala si prin fondurile Convergence Eastern European Fund si Eastern European Fund Lux, inregistrate in Luxemburg, cele doua avand plasamente pe piata locala de 4,5 milioane de euro.

Lasati un comentariu