Luni, 06 ianuarie 2014

Cum au ajuns produsele structurate la BVB: De la idee la listare a trecut un an de zile

Sursa: BVB

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lucrat peste un an de zile la procesul prin care primele produse structurate si-au facut intrarea pe piata locala.

“Am muncit foarte mult ca sa aducem aceste produse si la Bucuresti. Initiativa a venit de la Bursa. Noi am zis ca vrem produse structurate, apoi a trebui sa ne interesam cine sunt emitentii de astfel de produse si am luat legatura cu ei. Apoi a trebuit sa pregatim toata documentatia pentru ca CNVM sa aprobe produsele structurate. Intreg procesul a durat peste un an de zile”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Anca Dumitru, directorul general al BVB.

Produsele structurate se bucura deja de un interes in crestere pe pietele europene in ultimii ani. Pe piata locala, de la listarea primelor produse si pana acum s-au realizat tranzactii in valoare totala de peste 1,1 milioane de euro (4,9 milioane de lei).

“Pana in 2007 lucrurile mergeau de la sine, insa acum trebuie sa aducem cat mai multe produse pentru a pastra investitorii in piata. Cred ca aceste produse vor avea succes mai ales in randul tinerilor”, a precizat Anca Dumitru.

Directorul BVB a mai spus ca in prezent Bursa lucreaza la lansarea unor noi instrumente financiare, fara a oferi insa detalii.

Azi, Raiffeisen Centrobank a listat la BVB noua produse structurate de tipul certificatelor index avand ca activ suport indici straini precum  S&P500, Eurostoxx, DAX, sau indicele ROTX care are in componenta companii romanesti, precum si aurul (GOLD) si contractul futures pe petrol (BRENT CRUDE OIL). De asemenea, la inceputul lunii iulie, Erste Bank a adus in Romania instrumente financiare de natura Certificatelor Index (Index Certificates) si a Certificatelor Turbo (Turbo Certificates). Activele suport care stau la baza acestor instrumente sunt petrolul, aurul si indicele bursier DAX din Germania.

Produsele structurate sunt instrumente de investitii, care au la baza un activ suport ce poate varia de la indici bursieri, valute si marfuri. Investitorii in aceste instrumente financiare pot avea o expunere Long sau Short pe activul suport, in functie de caracteristicile de emisiune ale produselor structurate respective.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu