Duminica, 23 februarie 2014

Cum au evoluat activele SIF-urilor in octombrie. SIF Transilvania a avut cea mai mare scadere

Sursa: AAF

Activele nete ale celor cinci SIF-uri au ajuns la finele lunii octombrie la 6,1 miliarde de lei, in scadere cu 5% fata de luna anterioara si 11,6% fata de finele anului 2010, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cea mai mare scadere a activelor nete a avut-o luna trecuta SIF Transilvania (6,3%), la polul opus fiind SIF Oltenia, cu o scadere de 4,1%.

Analizand in structura activele, se poate observa ca pe ansamblul celor cinci SIF la finele lunii raportate comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt s-au micsorat cu 4,6%, accentuand astfel tendinta de scadere din lunile anterioara. Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt, se pastreaza ca in lunile anterioare, in jurul a 98%, mai exact 97,5%. Ponderea acestora in total active SIF, a crescut usor pana la 55,8% fata de 55,4% la finele lunii anterioare.

Urmarita pe fiecare SIF, evolutia investitiilor financiare pe termen scurt din luna raportata, comparativ cu luna anterioara, se prezinta astfel: -5,5% la SIF Banat-Crisana, -4,4% la SIF Moldova, -2,3% la SIF Transilvania, -6,7% la SIF Muntenia si -4,2% la SIF Oltenia, media pe ansambul SIF fiind de -4,6%.

Investitiile in industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii raportate pe ansamblul SIF de 66,9 mil.lei, adica cu -1,0% mai mici decat in luna anterioara si o pondere de 1,0% in total active. La finele lunii raportate, SIF Muntenia cu 21,7 mil.lei, (1,7% din activ), avea cea mai mare detinere de astfel de titluri in portofoliu, urmata find de SIF Moldova cu 20,9 mil.lei si 1,6% pondere in total activ, dupa care SIF Transilvania cu 20,7 mil.lei

adica 1,6% pondere in total active, SIF Oltenia cu 0,16% pondere si SIF Banat – Crisana cu 0,08% pondere.

Fata de nivelul de 38,2 mil.lei al investitiilor SIF in titlurile de stat inregistrat in luna anterioara, in luna raportata, nivelul acestor plasamente a scazut, ca si luna anterioara, de data aceasta cu 6,8% ajungand la 35,7 mil.lei, ceea ce corespunde unei ponderi de circa 0,6% din activele nete ale SIF. Dintre toate SIF, doar Banat-Crisana cu 15,7 mil.lei si Moldova cu 19,9 mil.lei, au astfel de titluri in portofoliu.

Comparativ cu 404,5 mil.lei, cat era volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate, volumul depozitelor a fost de 361,9,5 mil.lei, adica cu circa 11% mai putin si cu o pondere in total active SIF de 5,9%, fata de 5,6% luna anterioara. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare in activ se regaseste la SIF Muntenia cu 6,7%, iar cea mai mica la SIF Transilvania cu 3,5%.

Obligatiunile municipale detinute pe ansamblul SIF insumau la finele lunii raportate, ca de altfel si in luna anterioara, 0,8 mil.lei si 0,01% pondere in total active. Obligatiunile corporative insumau pe ansamblul SIF valoarea de 48,8 mil.lei, (51,8 mil.lei sept.), ceea ce corespunde unei ponderi de 0,7% in total active. Cea mai mare detinere de obligatiuni corporative se regaseste la SIF Muntenia cu 43,3 mil.lei, adica circa 3,3% din totalul activelor sale.

In luna raportata, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 2,26 mld.lei, cu 1,6% sub nivelului lunii anterioare. Exprimata in mondea EURO, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,5 miliarde de euro.

Lasati un comentariu