Marti, 19 august 2014

Cum au evoluat activele SIF-urilor in primele 11 luni ale anului

Sursa: AAF

Valoarea totala a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a ajuns la finele lunii noiembrie la 6,3 miliarde de lei, in crestere cu 3,2% fata de luna anterioara, insa cu 8,7% mai mica fata de finele anului 2010, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

In luna noiembrie, patru din cele cinci SIF au inregistrat aprecieri ale activelor fata de valorile de la finele lunii anterioare, aprecieri care porneau de la 1,5% la SIF Transilvania si culminau cu 6,5% la SIF Muntenia, SIF Oltenia find singura societate care a inregistrat la finele lunii raportate o diminuare a activului net cu 0,9%, comparativ cu luna anterioara.

Nivelul preturilor de inchidere inregistrat la finele lunii raportate comparativ cu luna anterioara, a inregistrat serioase aprecieri la toate cele cinci SIF. Cea mai mica crestere o inregistreaza pretul de inchidere de la SIF Muntenia cu 7,8%, iar cea mai mare SIF Moldova cu 18,7%.

Pe primele 11 luni insa, preturile celor cinci SIF-uri sunt in scadere, cu variatii in intervalul -4,5% la SIF Transilvania si -18,4% la SIF Moldova.

 

“Analizand in structura activele, se poate observa ca pe ansamblul celor cinci SIF la finele lunii raportate comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt s-au apreciat cu 7,1%, stopand astfel tendinta de scadere din lunile anterioara. Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt, se pastreaza ca in lunile anterioare, in jurul a 98%, mai exact 97,9%. Ponderea acestora in total active SIF, a crescut pana la 58,3% fata de 55,8% la finele lunii anterioare. Urmarita pe fiecare SIF, evolutia investitiilor financiare pe termen scurt din luna raportata, comparativ cu luna anterioara, se prezinta astfel: 15,4% la SIF Banat-Crisana, 2,6% la SIF Moldova, -1,0% la SIF Transilvania, -27,9% la SIF Muntenia si -3,7% la SIF Oltenia, media pe ansambul SIF fiind de 7,1%”, precizeaza AAF.

Investitiile in industria fonduri de investitii erau la finele lunii raportate pe ansamblul SIF de 67,2 mil.lei, adica cu 0,4% mai mari decat in luna anterioara si o pondere de 1,0% in total active. La finele lunii raportate, SIF Muntenia cu 21,6 mil.lei, (1,6% din activ), avea cea mai mare detinere de astfel de titluri in portofoliu, urmata find de SIF Moldova cu 20,7 mil.lei si 1,8% pondere in total activ, dupa care SIF Transilvania cu 20,8 mil.lei adica 1,6% pondere in total active, SIF Oltenia cu 0,16% pondere si SIF Banat – Crisana cu 0,1% pondere in total active.

Fata de nivelul de 35,7 mil.lei al investitiilor SIF in titlurile de stat inregistrat in luna anterioara, in luna raportata, nivelul acestor plasamente a scazut semnificativ pana la 15,9 mil.lei, adica cu 55,3% mai putin. Si ponderea acestor instrumente in total active s-a redus de la 0,6% in oct. pana la 0,2% la finele lunii noiembrie. Dintre toate SIF, doar Banat-Crisana mai detine astfel de titluri in portofoliu.

Comparativ cu 361,5 mil.lei, cat era volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate, volumul depozitelor a fost de 394,4 mil.lei, adica cu circa 0,8% mai mult si cu o pondere in total active SIF de 5,9%, adica acelasi nivel ca si luna anterioara. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare in activ se regaseste la SIF Muntenia cu 7,2% (97,8 mil.lei), iar cea mai mica la SIF Transilvania cu

2,4%.

Obligatiunile municipale detinute pe ansamblul SIF insumau la finele lunii raportate, ca de altfel si in luna anterioara, 0,8 mil.lei si 0,01% pondere in total active. Obligatiunile corporative insumau pe ansamblul SIF valoarea de 41,1 mil.lei, (48,8 mil.lei oct.), ceea ce corespunde unei ponderi de 0,6% in total active. Cea mai mare detinere de obligatiuni corporative se regaseste la SIF Muntenia cu 35,6 mil.lei, adica circa 2,6% din totalul activelor sale.

 

Lasati un comentariu