Sambata, 28 decembrie 2013

Cum au evoluat pe Bursa companiile dupa ce au anuntat dividendele

Actiunile Aerostar (ARS), Alro Slatina (ALR), Antibiotice Iasi (ATB), Bermas (BRM) si SIF Oltenia (SIF5) au avut cele mai mari cresteri pe Bursa dupa anuntarea dividendului care urmeaza sa fie distribuit actionarilor, comparativ cu indicele BET-XT, potrivit unei analize realizate de societatea de brokeraj Prime Transaction.

“In saptamanile precedente am asistat la o continuare a trendului crescator, in acest context majoritatea actiunilor au atins noi maxime. Pentru a analiza corect “efectul dividendului” in evolutia pretului trebuie sa tinem cont atat de evolutia indicelui pietei la care ne raportam cat si de volatilitatea, lichiditatea actiunii respective sau alte evenimente/stiri care ar fi putut avea vreun efect in perioada respective”, precizeaza analistii Prime Transacion.

Producatorul de piese pentru avioane Aerostar Bacau, care a propus un dividend brut de 0,068 lei/actiune (randment de 6,35% la data anuntului), a crescut ulterior anuntului cu 27,8%, in timp ce indicele BET-XT a crescut in aceeasi perioada cu 10%.

O evolutie similara a avut si Alro Slatina, care a crescut cu 10,7% in timp ce indicele BET-XT a avansat cu doar 1,3%.

“Observam ca Alro (ALR), Aerostar (ARS), Antibiotice (ATB) si Bermas (BRM) au avut cresteri ale cursului semnificativ peste cresterea indicelui. Explicatia poate veni atat din lichiditatea slaba si volatilitatea mare inregistrata de aceste actiuni cat si de faptul ca actiunile companiilor mai putin lichide au crescut mai mult in aceasta perioada. Deasemenea, in cazul Aerostar (ARS)

stirile pozitive pentru companie – potentiala crestere a cererii de mentenanta dupa anuntul privind achizitia avioanelor militare F-16 vechi de catre Ministerul de Interne – a determinat cea mai mare diferenta intre evolutia indicelui si evolutia cursului companiei” spun analistii firmei de brokeraj.

In total, 7 din 16 companii luate in calcul de analistii Prime Transaction au crescut mai mult decat indicele BET-XT. Oil Terminal si Transelectrica au fost singurele companii care au scazut in timp ce indicele BET-XT a inrregistrat cresteri usoare.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu