Vineri, 11 aprilie 2014

Cum erau, cum sunt si cum pot fi evaluate actiunile listate la Bursa de la Bucuresti. Vezi cu cat ar putea creste indicii BVB

Sursa: Intercapital Investment Management

Companiile listate la Bursa de la Bucuresti (BVB) au in prezent o medie a indicatorului P/B (Pret/ Valoare contabila) de 0,85, sub media consemnata in toata perioada 2000-2011, potrivit unui raport realizat de firma de administrare a investitiilor Intercapital Investment Management.  Media indicatorul P/B in Romania in perioada 2000-2011 este de 0,98.

Sursa: Intercapital Investment Management

Intercapital Investment Management a realizat un studiu privind evalurea companiilor de pe Bursa, oferind date istorice din anul 2000 pana in prezent. Totodata, Intercapital Investment Management a evaluat indicii BVB (BET, BET-C, ROTX, BET-XT) folosind doua metode de evaluare: una care porneste de la relatia stransa dintre indicatorul P/B (price-to-book) si ROE (return on equity); metoda FED.

“Este impresionant la ce multipli se tranzactionau companiile listate la BVB la inceputul anilor 2000. Media multiplilor P/E si P/B

Sursa: Intercapital Investment Management

era de 2,24, respectiv, de 0,26 (acestia fiind calculati pe un numar de 33 de emitenti). Daca ne raportam la pietele din jur, situatia nu este chiar obisnuita, pana la finalul anului 2004 indicatorul mediu P/B pe Romania fiind cu mult sub media pietelor din regiune”, a precizat Andreea Gheorghe, director general al firmei de administrare a investitiilor si autorul raportului de analiza.

Potrivit acesteia, incepand cu anul 2004, indicatorul P/B s-a apropiat de media pietelor din regiune, insa in cea mai mare parte a perioadei luate in calcul (2000-2011) bursa romaneasca s-a tranzactionat cu discount P/B comparativ cu pietele din regiune. Singura perioada in care media indicatorului P/B a depasit considerabil media P/B consemnata pe bursele vecine a fost in anul 2007.

“Valoarea mica a indicatorului P/B este explicata in parte si de profitabilitatea companiilor listate. In doar doi ani (din perioada analizata, 2010-2011), indicatorul ROE mediu ajustat pe Romania a depasit valoarea de 10%. Atentie, aceasta este o medie pe toate companiile de la BVB. Exista companii care au raportat frecvent o profitabilitate extrem de slaba, acestea fiind penalizate de investitori prin lichiditatea pe care o au la bursa. Trebuie sa le luam in calcul insa, pentru ca sunt inscrise la una din categoriile Bursei de Valori Bucuresti. De precizat este si faptul ca mediile au fost ajustate pentru valori extreme”, a spus Andreea Gheorghe.

Ea a mai explicat ca, din punct de vedere teoretic, intre P/B, ROE si g (rata de crestere a profitului pe termen lung) exista o relatie directa. Cu cat ROE si g sunt mai mari, cu atat multiplul P/B justificat este mai mare.

“Astfel, o valoare mica a indicatorului P/B poate fi explicata atat printr-o subevaluare a companiei sau a pietei respective, cat si de nivelul rentabilitatii capitalului propriu al unei companii. Indicatorul P/B nu trebuie analizat de sine statator, o valoare mica putand indica ca actiunile listate sunt mai putin profitabile in comparatie cu altele asemanatoare. ROE arata cat de profitabili sunt investiti banii actionarilor, acestia penalizand/pretuind pe bursa o companie pentru acest lucru”, a adaugat sefa Intercapital.

Istoric indicatorul ROE pe Romania a fost in cea mai mare parte a perioadei analizate sub cel consemnat pe alte piete din regiune sau dezvoltate.

“Criza economica a generat o scadere drastica a profitabilitatii companiilor listate si a redus perspectivele de dezvoltare pe termen lung ale acestora. Dintr-un P/B mediu anual de peste 2, in prezent P/B mediu companii listate in Romania a cunoscut o scadere importanta, in prezent situadu-se sub valoarea 1. Avand in vedere multiplii P/B consemnati pe alte piete din regiune si rentabilitatea capitalului inregistrata de companiile listate pe acestea, un multiplu P/B de peste 2 ar trebui sa justifice o rentabilitate a capitalului estimata de peste 20%”, a mai spus reprezentanta firmei de administrare a investitiilor.

Ea a mai adaugat totodata ca valoarea curenta a multiplului P/B si nivelul actual al indicilor BVB nu este justificat fundamental. “In medie insa, preturile curente de la bursa sunt justificate de estimarile companiilor in Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul 2011. Dupa cativa ani de recesiune, atat investitorii cat si cei care conduc companiile listate au inceput a fi mai retinuti in estimari”, a spus aceasta.

Gheorghe a mai spus totodata ca potrivit modelului P/B pe care l-a dezvoltat (pondere 50% in evaluarea finala), metodei FED la 7,5% YTM (pondere 50% in evaluare finala) si luand in calcul o indeplinire de 80% a estimarilor analistilor conform consensus Bloomberg”, indicele BET ar trebui sa se aprecieze cu 64%, indicele BET-XT cu 42,08%, iar BET-C cu 19%, pana la finele acestui an.

Lasati un comentariu