Joi, 26 martie 2015

Cum evaluezi o companie cu o capitalizare bursiera mica

Gandeste in stil mare. Aceasta este ideea dupa care se ghideaza majoritatea investitorilor. Dar, uneori, dupa cum scrie Investopedia.com, marile idei si marile profituri vin in pachete mai mici. In acest articol vom incerca sa aratam investitorilor cum pot gasi si evalua un „castigator” pe piata actiunilor mici.

In Statele Unite, de exemplu, exista circa 9.000 de companii listate. Cei mai multi se gandesc imediat la marile companii listate, incluse in indici precum Dow Jones Industrial Average, S&P 500 si Nasdaq. Dar, de asemenea, exista multe companii mici ignorate sau gresit intelese care merita o analiza mult mai atenta. La fel cum in Romania, in afara de companiile incluse in indicii BET, BET-FI sau BET-XT sunt companii care aduc uneori castiguri mult mai mari decat actiunile mari de pe piata.

Mini-actiunile

Ne referim aici la companiile cu capitalizare foarte mica sau asa-numitele „micro cap”. Acestea au o capitalizare bursiera cuprinsa intre 50 si 300 milioane de  dolari si se tranzactioneaza, de obicei, pe sistemul electronic de cotare OTCBB (Over-the Counter Bulletin Board) sau pe bursa NASDAQ. Desi pe Wall-Street nu se prea vorbeste despre ele, aceste firme nu sunt total necunoscute, putand gasi in randul lor nume destul de cunoscute.

In Romania, brokerii considera, de regula,  „micro cap” companiile cu o valoare pe Bursa de pana la 10 milioane de euro, in aceasta categorie intrand o mare parte din societatile listate pe piata RASDAQ.

Performantele obtinute in ultimii cinci ani de aceste actiuni foarte mici, masurate prin intermediul indicelui Russell Micro-Cap, le-au depasit pe cele obtinute de firmele masurate prin indicii S&P 500 (folosit pentru companii cu o capitalizare bursiera mare) si Russell 2000 (utilizat pentru firme din categoria „small cap”, cu o capitalizare intre 300 milioane de dolari si 2 miliarde de dolari). Situatia este valabila si pe piata romaneasca, unde indicele RASDAQ-C, de exemplu, a adus incepand din 2006 un castig mediu anual de circa 17%, fata de randamentele de 9% si 11,6% ale indicilor BET si, respectiv, BET-FI.

Aceste companii mici de pe piata pot oferi portofoliului o mai mare diversificare. Actiunile lor  au o corelatie mica atat cu cele de pe pietele internationale, cat si cu alte titluri care ofera venituri fixe. Totusi, desi pot oferi profituri mai mari investitorilor, ele prezinta si riscuri mai mari.

Analiza actiunilor  mici

Investitiile in acest gen de companii nu genereaza comisioane grase pentru societatile de brokeraj mari, asa ca nu beneficiaza de o analiza riguroasa din partea acestora. Drept rezultat, poate fi mai greu pentru un investitor sa afle informatii detaliate despre o companie mica decat despre una mare. Neexistand obligativitatea de a publica rapoarte financiare detaliate, investitorii trebuie sa apeleze la metode de analiza neconventionale. Totusi, un alt rezultat al lipsei informatiilor este si faptul ca aceste actiuni se tranzactioneaza la preturi mai mici decat ar fi normal, ceea ce poate aduce profituri semnificative pentru investitorii inteligenti.

Cand vorbim de analiza acestor companii, abordarea este identica cu cea folosita in cazul firmelor cu o capitalizare bursiera mare, dar, in schimb, difera modalitatea de interpretare a datelor. Ca la orice potentiala investitie, ai putea incepe cu analiza pretului actiunii in ultimele 52 de saptamani. Poti urmari nivelurile unor indicatori ca P/E (pret/profit pe actiune) sau P/BV (pret/valorea contabila pe actiune) pentru a vedea daca actiunea pare scumpa sau ieftina. Ar trebui urmarite si rapoartele financiare ale companiei, pentru a vedea care este nivelul profitului net raportat la venituri, nivelul datoriei comparat cu capitalul companiei si daca firma face bani sau ii consuma.

Nu au profit?

Ceea ce ai putea descoperi este faptul ca multe astfel de firme nu fac inca bani. Probabil, multe dintre acestea inregistreaza pierderi, asa ca metodele traditionale de evaluare e performantei actiunilor nu pot fi aplicate eficient aici. In plus, ai putea vedea o valoare negativa in dreptul capitalurilor proprii, din cauza faptului ca nivelul datoriilor il depaseste pe cel a activelor totale al companiei. Nu trebuie sa te alarmezi prea tare, asta poate insemna ca firma este intr-un stadiu incipient al unei dezvoltari rapide ulterioare.

Totodata, in comparatie cu datele precise pe care le poti obtine in cazul unei companii cu o capitalizare bursiera mare, aici va trebui sa aloci 80% din timp studierii strategiei de business si a potentialului industriei respective. Trebuie sa-ti dai seama daca echipa de manageri este capabila sa impinga firma catre o dezvoltare durabila si daca industria in care activeaza aceasta are potential pe termen lung. Abia in restul de 20% din timp ar trebui sa studiezi rapoartele financiare curente.

Pentru o companie mica, aflata in expansiune rapida, rapoartele financiare sunt deja istorie in momentul in care au fost date publicitatii. Asigura-te, totusi, ca firma trimite in timp util rapoartele financiare catre autoritarea care reglementeaza piata de capital. In Statele Unite, de exemplu, in cazul in care firma nu trimite aceste rapoarte in timp util, i se acorda o scurta perioada de gratie, dar apoi este delistata. Aceasta problema, alaturi de nereguli descoperite la audit, reprezinta bile negre majore pentru compania respectiva.

Este important sa fii informat asupra tendintelor consumatorilor, pentru a putea separa invingatorii de pierzatori. Noile tehnologii si schimbarile in comportamentul consumatorilor pot propulsa sau falimenta chiar si cele mai mari companii. Studiile focusate asupra tendintelor viitoare, pot sa te ajute sa-ti faci o imagine asupra urmatoarelor idei de afaceri care vor avea un impact major.

Intrebarile pe care ar trebui sa ti le pui sunt urmatoarele:

1.  A inventat aceasta companie un nou produs sau serviciu care sa ocupe o noua nisa de piata?

2.  Are aceasta o strategie mai buna decat celelalte societati?

3.  Oferta firmei va avea cerere in viitor, indiferent de evolutia economiei?

Promisiunea unor profituri mari in cazul acestor companii are, totusi, un pret. Lichiditatea lor este redusa, ceea ce inseamna ca este posibil sa iti fie extrem de greu sa vinzi in cazul in care lucrurile vor merge prost. De asemenea, poate fi dificil pentru un investitor individual sa analizeze atent toate detaliile firmei. Trebuie sa constientizezi faptul ca, pe cat de repede pot aceste companii sa devina niste staruri ale ringului bursier, pe atat de repede pot disparea din piata. In aceste conditii, nu risca decat banii pe care ti-i permiti sa-i pierzi si nu uita ca evaluarea acestor actiuni poate fi in mod special dificila daca nu esti obisnuit cu metodele neconventionale de analiza.

dinu.boboc@economictimes.ro

Linkuri catre acest articol

  1. Review of Small Cap / Micro Cap Stock and Growth vs. Large Cap – Daily Equity Reporter

Lasati un comentariu