Joi, 02 ianuarie 2014

Cum iti deschizi un cont la o societate de brokeraj pentru a tranzactiona pe Bursa

Daca te-ai hotarat ca vrei sa investesti la Bursa, trebuie mai intai sa-ti deschizi un cont la o societate de brokeraj autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare si supraveghere pe piata de capital.

Care sunt pasii de urmat in continuare?

  • Trebuie sa te hotarasti daca vrei sa fii ajutat in tranzactiile tale de un broker de la societatea respectiva sau daca preferi sa tranzactionezi singur prin intermediul unui cont online.  Prima varianta implica de regula costuri mai mari, dar ai beneficia de expertiza unei persoane specializate, lucru important mai ales cand esti incepator. In a doua varianta, beneficiezi de comisioane mai mici, dar esti pe cont propriu in aventura pe piata de capital.
  • Ai ales sa fii asistat de un broker. In acest caz, trebuie sa mergi la o agentie a societatii de brokeraj, sa discuti cu un broker pentru a stabili nivelul de risc pe care esti pregatit sa ti-l asumi, sa negociezi comisionul de tranzactionare in functie de suma pe care vrei sa o investesti si, in final, sa semnezi contractul de intermediere. Documentele necesare sunt:
  1. pentru o persoana fizica: actul de identitate
  2. pentru o persoana juridica: certificatul de inregistrare al societatii comerciale; actul constitutiv sau contractul de societate si statut, dupa caz; certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului; o imputernicire din partea conducerii societatii pentru persoana care va tine legatura cu brokerul;  un act de identitate pentru persoana imputernicita; o declaratie semnata de catre reprezentantul legal al societatii cu privire la functionarea legala a acesteia; un extras de cont bancar care sa contina codul IBAN. Unele dintre documente pot fi aduse in copie, in timp ce altele doar in original,  iar unele societati pot cere si alte documente suplimentare, de aceea va recomandam sa intrati pe site-ul societatii de brokeraj cu care veti lucra pentru a vedea exact toate actele de care aveti nevoie.
  • Ai ales sa tranzactionezi prin intermediul unui cont online. In aceasta situatie, trebuie sa completezi un formular de deschidere de cont pentru tranzactionare online (pe care-l gasesti pe site-ul societatii de brokeraj). Unele societati iti vor permite sa downloadezi de pe site celelalte formulare pe care trebuie sa le completezi, pentru a le trimite apoi prin posta, impreuna cu anexele mentionate pe site, in timp ce altele iti vor trimite contractul de intermediere prin posta, insotit de celelalte acte, pe care va trebui ulterior sa le retrimiteti completate si semnate.
  • Dupa incheierea contractului de intermediere, vi se va deschide un cont personal pe care trebuie sa-l alimentati fie in numerar, fie prin transfer bancar. Din acel moment, puteti da ordine de cumparare sau de vanzare.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu