- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Cum merg lucrurile la bursa: Brokerii si CNVM s-au intalnit sa dezbata statutul pietei RASDAQ si au plecat cu aceleasi idei cu care au venit

Posted By Ramona Asiminei On 31 martie 2011 @ 17:30 In Actiuni,Hot Stories | No Comments

[1]

Foto: CNVM

Oficialii Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sefii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), reprezentantii brokerilor si ai investitorilor au venit azi la dezbaterea privind statutul societatilor care se tranzactioneaza pe piata RASDAQ si au plecat cu aceleasi idei cu care au venit.

“Nu putem sa stam asa. A trecut foarte mult timp de cand dezbatem aceasta problema. Trebuie sa punem toate elementele cap la cap si sa mai avem o intalnire cu cele doua burse, cu Asociatia Brokerilor, cu reprezentantii cabinetului de avocatura Dutescu& Partners si sa alegem raul cel mai mic. Este foarte greu sa iei o decizie administrativa care va fi oricum contestata si vom avea niste procese care se vor intinde pe mult timp. Am incercat si varianta cu legea si nu am reusit. Trebuie sa gasim o solutie pentru ca este o problema foarte importanta”, a declarat, pentru EconomicTimes.ro, dupa dezbatere, Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

Statutul pietei RASDAQ a starnit multe controverse de-a lungul timpului, in conditiile in care CNVM a evitat sa raspunda clar la intrebarea daca aceasta este o piata reglementata sau nu.

“Problematica pietei RASDAQ este deosebit de importanta si incitanta in acelasi timp. Noi incercam sa rezolvam de mai multi ani problema entitatilor de pe piata RASDAQ, insa nu putem pune semnul egalitatii intre emitentii de pe BVB si RASDAQ, pentru ca pe o piata reglementata pot fi tranzactionate doar instrumente ale unor emitenti ce indeplinesc cerintele unei piete reglementate. Ne aflam in situatia in care noi am elaborat o instructiune ce a fost supusa dezbaterii publice, de a lua in condsiderare acceptul emitentului si a vedea in ce masura se poate rearanja piata pe cele doua segmente- piata reglementata si ATS. ATS nu este o piata reglementata, asa cum am auzit in multe opinii exprimate public, ci are reguli proprii in concordanta cu o piata reglementata”, a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

Investitorii sunt mai protejati pe ATS decat pe RASDAQ

Statutul pietei RASDAQ a ridicat probleme si reprezentantilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), acestia cerand in mai multe randuri CNVM sa reglementeze statutul pietei RASDAQ. DIICOT a cerut si clarificari din partea Comisiei pentru a stabili, daca anumite tranzactii anchetate puteau fi incadrate la manipulare de piata.

“Piata ATS este aproape de piata reglementata si deasupra RASDAQ, investitorii sunt mai bine protejati pe ATS decat pe RASDAQ. Am inaintat chiar o propunere de prospect simplificat pentru a scurta timpul necesar pentru transferul unei companii de pe RASDAQ pr ATS. Situatia pietei RASDAQ nu poate fi totusi rezolvata in cateva zile sau saptamani. Daca toate companiile ar lua o decizie acum, situatia se poate rezolva in sase luni de zile sau un an”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul unei conferinte organizata de BVB si CNVM, cu sprijinul casei de avocatura Dutescu& Partners pe tema pietei RASDAQ.

“Piata de capital din Romania nu poate sa traiasca numai prin tranzactii cu SIF-uri, Petrom, BRD si Fondul Proprietatea. Trebuie sa fie mai multi emitenti, iar piata RASDAQ a incercat sa asigure investitorilor si alte optiuni. Este foarte important sa clarificam statutul acestei piete. Noi am sustinut sa nu se transforme toata piata RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare, dar sunt foarte multe motive care ne fac sa credem ca piata RASDAQ nu poate fi considerata o piata reglementata”, a declarat Cristian Dutescu, partener in cadrul casei de avocatura Dutescu&Partners.

Acesta a mai adaugat ca nu exista un regulament de admitere la tranzactionare pe RASDAQ si nici norme care sa prevada retragerea de la tranzactionare. “Nu exista nici norme coerente pentru RASDAQ care sa stabileasca intr-un mod eficient protejarea investitorilor”.

“Eu cred ca operatorul acestui sistem trebuie sa invite toti emitentii de pe RASDAQ sa decida in AGA daca vor sa fie listati pe sistemul alternativ de tranzactionare sau pe piata reglementata, nu exista alta alternativa. Poate ar trebui trecut ca acei emitenti care nu discuta acest lucru in AGA, sau decid delistarea in afara cadrului legal, sa fie considerati admisi automat pe ATS”, a spus Dutescu.

Presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), Dumitru Beze, a mentionat ca in 2008 a propus o rezolvare la aceasta problema iar acum, in 2011, ne gasim intr-o situatie in care nu crede ca solutia spre care se indreapta CNVM este cea dorita.

“Reprezint actionari care au foarte multe actiuni pe RASDAQ si care m-au asigurat ca solutia CNVM nu este acceptabila si se va crea un sir de procese. Eu nu stiu care va fi solutia, dar, inainte de a emite orice act, asigurati-va ca aveti acordul rezonabil al tuturor actorilor pietei, nu doar al emitentilor. Luati in calcul si doleantele investitorilor”, a declarat Beze.

Gabriela Anghelache, presedintele CNVM a mai spus ca in urma cu un an si jumatate, Comisia a intocmit un proiect de lege privind statutul RASDAQ, care a fost trimis la Ministerul de Finante.

“Finantele au trimis acel proiect la Ministerul Justitiei, iar acestia au zis ca nu se poate din punct de vedere administrativ sa treci emitentii pe o piata reglementata pentru ca se incalca directivele europene, si avem nevoie de acordul emitentilor. Nu putem sa ne intoarcem la propunerea de acum un an si jumatate. Trebuie sa gasim solutie de compromis, dar nu stiu care va fi aceea”, a spus Anghelache.

In replica, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor a spus ca “daca intrebam emitentii, sa ii intrebam si pe cei de la Bursa, sa-si exprime si ei acordul scris”.

ramona.asiminei@economictimes.ro [2]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/cum-merg-lucrurile-la-bursa-brokerii-si-cnvm-s-au-intalnit-sa-dezbata-statutul-pietei-rasdaq-si-au-plecat-cu-aceleasi-idei-cu-care-au-venit/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/cnvm-va-anunta-saptamana-viitoare-noi-sanctiuni-pentru-societatile-care-intermediaza-tranzactii-pe-forex-spot/presedinte-gabriela-victoria-anghelache-2/

[2] ramona.asiminei@economictimes.ro: mailto:ramona.asiminei@economictimes.ro

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.