Luni, 23 decembrie 2013

Cum recunosti un consultant financiar prost

Cum iti dai seama daca ai parte de un consultant financiar bun sau prost? Daca este mai degraba interesat de comisionul pe care-l are el de incasat decat de stabilitatea ta financiara? Deseori, oamenii isi aleg consultantii fara sa se intereseze prea mult asupra competentei acestora. Expertul financiar Suze Orman, a prezentat, pentru CNBC, 10 semne care arata daca un consultant financiar este mai degraba un vanzator interesat doar de profitul personal sau un adevarat consilier care pune pe primul plan viitorul financiar al clientilor sai.

1.   Este nerabdator

Consultantul tau iti vorbeste des despre deadline-uri. „Nu exista investitie care sa aiba deadline, mai ales in contextul de azi. E un semn clar ca vorbiti cu un vanzator si nu cu un adevarat consilier financiar”, considera Orman.

2.   Nu-ti spune cum este platit

Exista un cost asociat cu orice tip de investitie pe care o faci. Intotdeauna vei plati un comision consultantului tau, iar acesta trebuie sa fie intotdeauna clar asupra acestui aspect. Daca evita acest subiect ceva nu e in regula.

3.   Vrea sa mizeze totul pe o singura investitie

„Fii foarte atent in cazul in care acesta vrea sa-ti directioneze toti sau majoritatea banilor tai catre o singura investitie. In mod normal, ar trebui sa-ti diversifici portofoliul.”, considera Orman.

4.   Vrea sa te intalneasca doar pe tine

Un bun consultant trebuie sa inteleaga atat nevoile tale, cat si ale partenerului tau. Daca esti casatorit, ai un partener de viata sau esti responsabil si pentru stabilitatea financiara a altor persoane, un adevarat consilier nu ar trebui niciodata sa vrea sa discute doar cu tine. „Cand se intampla acest lucru inseamna ca ceva este gresit”, crede Orman.

5.   Nu-l intereseaza nevoile tale

Inainte de a sugera orice investitie, un consultant trebuie sa stie anumite lucruri importante despre tine. El trebuie sa stie ce datorii ai, care este starea ta de sanatate, cat de sigur este jobul tau, ce achizitii vrei sa faci, daca ai un testament, ce asigurari ai, etc. Consilierul tau trebuie sa stie daca are sens sa investesti sau trebuie mai intai sa-ti rezolvi anumite probleme delicate. Daca nu pune aceste intrebari inainte de a elabora o strategie este un semn ca poate ar trebui sa te gandesti la altcineva.

6.   Nu are raspunsuri la intrebarile tale

Fii cu ochii in patru daca nu are raspuns la intrebarile pe care le pui in legatura cu investitiile tale. Ar trebui sa-ti raspunda la orice intrebare ai avea despre modul in care iti investeste banii.

7.   Nu te instiinteaza oficial si lunar asupra situatiei tale

El are obligatia de a-ti trimite, lunar, situatia contului tau. Aceasta trebuie sa cuprinda absolut toate actiunile care au avut loc in cursul lunii respective: investitii, retrageri, intrari, pozitiile curente, etc. In plus, aceasta declaratie trebuie sa vina direct de la firma de brokeraj, nu de la el personal.

8.   Nu primesti de la el situatia trimestriala si anuala

In plus, ar trebui sa primesti situatia trimestriala si anuala. Aceste rapoarte trebuie sa contina absolut totul: comisioanele castigate de consultantul tau, profiturile sau pierderile obtinute de tine, profiturile sau pierderile nerealizate inca, etc. Totul trebuie sa fie pe hartie si la indemana ta.

9. Vrea un cec pe numele lui personal

Este cel mai clar semn ca nu ai de-a face cu un consultant cinstit. Orice plata pe care o faci trebuie sa fie adresata oficial casei de brokeraj. „Este un aspect esential. Multi asa-zisi consilieri au fugit cu banii clientilor”, considera Orman.

10.  Nu te informeaza asupra schimbarilor importante

Un alt avertisment clar ca nu ai de-a face cu un profesionist. „Atunci cand o actiune scade sau nu performeaza asa cum era de asteptat, trebuie sa te informeze. Nu vrea nimeni sa afle din ziare ca a pierdut bani”, a declarat Orman.

dinu.boboc@economictimes.ro

Un comentariu

  1. phoenix spune:

    bine de stiut

Lasati un comentariu