Sambata, 28 decembrie 2013

Cum sa investesti precum Peter Lynch, un investitor care a facut istorie pentru ca nu a incercat sa speculeze momentele bune sau slabe ale pietei

Sursa:www.wharton.upenn.edu

La inceputul anilor ’80, un tanar manager de portofoliu, pe numele sau Peter Lynch, a devenit unul dintre cei mai faimosi investitori din lume. Motivul este unul usor de inteles: a preluat administrarea fondului Fidelity Magellan in 1977, cu aproape 20 milioane de dolari in active, fiind primul sau job ca manager de portofoliu, iar in 1990, cand a demisionat din aceasta functie, fondul avea peste 13 miliarde de dolari in active, scrie Investopedia.com. Cu alte cuvinte, Lynch a reusit, in aceasta perioada, sa depaseasca piata cu o medie anuala de 13,4%!

El a reusit aceasta performanta utilizand principii investitionale de baza, pe care a fost bucuros sa le impartaseasca cu toata lumea. Lynch credea cu tarie in faptul ca investitorii individuali au un mare avantaj asupra marilor fonduri de investitii, pentru ca acestea nu pot sau nu vor sa investeasca in companiile cu o capitalizare bursiera mica.

Filosofia lui Lynch

Odata ce performantele sale au atras atentia lumii intregi, Lynch a scris cateva carti in care si-a expus strategia. In esenta, el a investit tinand cont de trei mari principii: cumpara doar ceea ce intelegi, fa-ti intotdeauna temele si investeste doar pe termen lung.

1. Cumpara doar ceea ce intelegi

Potrivit lui Lynch, cele mai bune instrumente de analiza sunt chiar ochii, urechile si bunul nostru simt. El chiar era mandru de faptul ca cele mai mari idei de investitii i-au venit in timp ce facea cumparaturile sau vorbea cu prietenii si familia. Cu totii avem abilitatea de a face o analiza primara a informatiilor atunci cand ne uitam la televizor, cand citim ziarele sau ascultam la radio. Putem da peste idei excelente de investitii atunci cand conducem masina sau mergem in vacanta. In Statele Unite, de exemplu, consumatorii reprezinta doua treimi din PIB. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a companiilor se ocupa cu satisfacerea nevoilor consumatorilor. Asa ca, daca ceva te atrage ca si consumator, ar putea sa te atraga si ca investitor.

2. Fa-ti intotdeauna temele

Analiza primara este un start bun, dar ea trebuie urmata de un research facut ca la carte. Nu va lasati inselati de modul simplu in care Lynch vorbeste despre principiile sale: analiza extrem de riguroasa a fost mereu un element esential in strategia sa investitionala. Acesta a subliniat cateva aspecte care trebuie urmarite atunci cand vreti sa faceti o investitie:

-procentul din vanzari: daca exista un produs sau un serviciu care te-a atras la compania respectiva, uita-te sa vezi cat reprezinta acesta din vanzarile totale. Chiar daca e un produs foarte bun, daca reprezinta doar 5% din vanzari nu va influenta foarte mult castigurile companiei;

-raportul PEG(Price/Earnings To Growth ratio): raportul dintre pret/castig pe de o parte si rata de crestere a profitului pe de alta parte este folositor pentru ca da un indiciu asupra asteptarilor care exista  in privinta actiunii respective. Trebuie sa cautati o companie cu o crestere puternica a profitului si cu o evaluare rezonabila – un raport PEG de doi sau mai mult arata ca acea crestere este deja inclusa in pretul actiunii.

-prefera companiile care au lichiditati semnificative si un raport datorii/capitaluri prorii sub medie: o companie care sta bine la capitolul cash si are un management prudent al datoriei va avea intotdeauna mai multe optiuni pe orice fel de piata.

3. Investeste pe termen lung

Lynch crede ca actiunile sunt mult mai predictibile pe o perioada de 10-20 de ani decat peste doi sau trei ani. „Cand e vorba sa-ti dai seama daca actiunea o sa creasca sau scada in doi-trei ani, e ca si cum ai da cu banul”, considera Lynch.

Ar putea parea surprinzator sa auzi asta de la o legenda a Wall-Street-ului, dar asta arata cat de tare credea el in principiile sale investitionale. Lynch a pastrat actiunile pe care le-a cumparat atata timp cat acestea pastrau aceleasi coordonate despre care am vorbit mai sus. In plus, nu a incercat sa speculeze miscarea pietei sau sa ghiceasca directia spre care se indrepta economia in ansamblul ei.

Lynch chiar a efectuat un studiu pentru a observa daca a specula pe directia pietei este o metoda eficienta. Potrivit rezultatelor acestui studiu, care a luat in calcul perioada 1965-1999, daca un investitor ar fi investit 1.000 de dolari pe an in ziua in care s-a inregistrat maximul pietei, ar fi avut un randament de 10,6%. Daca un alt investitor ar fi investit 1.000 de dolari in fiecare an in ziua in care s-a inregistrat minimul pietei, acesta ar fi avut un castig de 11,7% pe parcursul celor 30 de ani.

Cu alte cuvinte, dupa 30 de ani in care a investit in cel mai prost moment, primul investitor ar fi avut un randament doar cu 1,1 puncte procentuale mai mic. Astfel, Lynch a ajuns la concluzia ca o asfel de strategie nu este eficienta. In schimb, daca investesti intr-o companie puternica, aceasta va aduce castiguri mai mari. Pastrand o strategie simpla, Lynch s-a concentrat pe cel mai important lucru: gasirea de companii foarte puternice.

El a inventat termenul de „tenbagger”, care desemneaza o actiune care creste in valoare de zece ori. Astfel de actiuni cauta Lynch atunci cand lucra pentru fondul Magellan. Potrivit acestuia, regula numarul 1 atunci cand gasesti o astfel de companie, este sa nu vinzi actiunile nici macar cand acestea au crescut cu 100%.  Potrivit lui Lynch, multi manageri de fonduri gresesc atunci cand vand actiuni valoroase dupa o crestere nu foarte mare, aratand astfel ca nu gandesc pe termen prea lung.

Concluzie

Desi s-a confruntat cu riscul de supra-diversificare a portofoliului, avand mii de actiuni la un moment dat, performanta lui Peter Lynch si abilitatea sa iesita din comun de a alege actiuni valoroase graiesc de la sine. A devenit un maestru in arta studierii mediului de afaceri si in a intelege lumea asa cum este ea si asa cum ar putea sa devina in viitor.

dinu.boboc@economictimes.ro

Lasati un comentariu