Vineri, 04 aprilie 2014

Cum sa-ti administrezi cat mai bine portofoliul in aceasta perioada dominata de turbulente

Criza financiara a aratat inves­ti­to­rilor ca pana si plasamentele considerate cel mai putin ris­can­te, cum e cazul titlurilor de stat, pot ajunge sa fie  trecute in categoria „junk” de catre analisti. In aceste conditii, apare tot mai pregnant intrebarea cum poti sa iti administrezi cat mai bine portofoliul in aceasta piata care nu mai e dispusa „sa ia prizonieri”?

Expertii de pe piata de capital consi­de­ra ca lucrul cel mai important de care trebuie sa tina cont investitorii in aceasta perioada este ca nu exista plasamente „sigure”.

„In contextul actual nu trebuie sa ui­tam ca toate instrumentele financiare ge­ne­reaza un anumit grad de risc. In teoria economica nu exista plasamente sigure, putem vorbi de instrumente cu risc scazut, dar nu de ceva sigur“, a pre­cizat Lo­rand Kralik, comisar al Comisiei Natio­nale a Valorilor Mobiliare (CNVM), in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Brokerilor pe tema consultantei financiare si a managementului de porto­foliu.

“Eu sunt adeptul teoriei valurilor Elliot (potrivit acestei teorii, pietele de actiuni se tranzactioneaza in cicluri repetitive – n.red). Cred ca suntem in al treilea val al crizei financiare, ceea ce inseamna ca va avea o amplitudine mai mica decat cel dinainte. “, a adaugat el.

Specialistii din cadrul asociatiei Chartered Financial Analyst (CFA) Roma­nia considera la randul lor ca actuala criza a schimbat invataturile clasice de pe piata financiara.

„S-au schimbat semnificativ paradig­me­le sub care administram banii. In prezent, asistam la o piata care nu mai ia prizonieri. Volatilitatea are aspectul unor conotatii profund negative. Nu am epu­i­zat doar capital emotional, ci si material”, a declarat Adrian Mitroi, secretar general  al CFA Romania.  El a precizat ca in cadrul Institutului CFA exista in prezent doua idei principale.

„Sunt pareri care considera ca piata este subevaluata si e loc de actiune acum. Iar pe de alta parte, sunt pareri potrivit ca­rora suntem intr-un teritoriu nu neaparat de corectie, dar trebuie foarte mare aten­tie in gestionarea portofoliului, chiar daca pre­turile sunt atractive”, a mentionat  Mitroi.

Potrivit acestuia, daca finantele cla­sice au invatat investitorii ca diversificarea portofoliului este importanta, in prezent asistam la „moartea” acestui concept.

„Din punctul meu de vedere, diversi­ficarea asa cum era definita in conceptul clasic e o strategie perdanta. In urma cu 15 ani, de exemplu, indicele american Dow Jones era la 10.000 de puncte, nivel pe care il vedem si in prezent. Sunt practic 15 ani in care achizitia de active cu risc ridicat aproape ca nu a adaugat valoare economica”, considera Adrian Mitroi.

Pe de alta parte, Bogdan Bilaus, vice­pre­sedinte al CFA Romania, spune ca di­ver­sificarea nu a functionat, ca strategie,  si in ultima criza, pentru ca preturile tuturor activelor erau mai sus decat trebuia, ca urmare a unui singur factor: banii ieftini.

„Diversificarea e o recunoas­te­re a igno­rantei noastre si trebuie sa avem bunul-simt sa recunoastem ca nu stim ce se va intampla peste o zi sau peste un an si, prin urmare, trebuie sa ne pro­tejam. Diversi­fi­carea adevarata se face cand instru­men­tele in care investesti au la baza alti factori pentru care investesti si nu doar unul singur”, a mentionat Bilaus.

Po­trivit spe­cia­listilor din cadrul CFA, alo­carea activelor in cadrul portofoliului con­teaza mai mult decat selectia propriu-zisa a acestora. Iar in momentul in care se face alocarea tre­buie sa fie stabilit foarte bine nivelul de risc pe care e pregatit sa-l su­porte inves­titorul in cauza. „Daca nu esti dispus sa suporti o pierdere completa a capitalului investit, nu e realist sa-ti stabilesti ca obiectiv un randament de 30%”, a conchis Bogdan Bilaus.

Acest articol a aparut si in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu