Luni, 17 noiembrie 2014

Cum se face plata impozitului pe veniturile din tranzactiile cu actiuni

La fel ca pentru fiecare sfarsit de trimestru, la inceputul lunii iulie investitorii trebuie sa se ocupe de formalitatile de raportare (si de plata, daca este cazul) a impozitului pentru tranzactiile de vanzare a actiunilor si altor tipuri de instrumente financiare.

Din discutiile pe care eu si colegii mei le-am avut cu diversi investitori pe piata de capital, a reiesit ca nu toti acorda atentia necesara acestor formalitati. Recunosc, completarea declaratiilor trimestriale si trimiterea sau depunerea acestora la administratia financiara nu este cea mai palpitanta activitate, atunci cand vine vorba de investitii; desigur, s-ar fi putut gasi solutii mai simple pentru investitori (ca de exemplu retinerea la sursa, declararea si virarea impozitului de catre firmele de intermediere si nu de investitori), insa in Romania de multe ori lucurile simple devin foarte complicate.

Trecand peste birocratia excesiva, scopul acestui articol este de atentionare a investitorilor cu privire la obligatiile legate de impozit. Practic, toti investitorii care au realizat tranzactii de vanzare de instrumente financiare tranzactionate in Romania pe parcursul unui anumit trimestru, trebuie sa completeze declaratia 225 si sa o depuna la administratia financiara pana pe data de 25 a lunii urmatoare sfarsitului de trimestru.

Care este procedura, pe scurt? Intermediarii prin care investitorul a realizat tranzactiile de vanzare expediaza sau pun la dispozitia investitorilor fisele de portofoliu care arata profitul si/sau pierderea inregistrate pe parcursul trimestrului. Aceste fise se transmit pana in ziua de 5 a lunii urmatoare sfarsitului de trimestru (Intercapital Invest transmite fisele prin posta; in cazul in care nu le primesc, investitorii trebuie sa ne contacteze pentru eliberarea unui duplicat).

In cazul in care investitorul realizeaza tranzactii de vanzare sau inchidere de pozitii pe mai multe piete (BVB si Sibex, de exemplu) si/sau realizeaza si operatiuni de retragere de bani din fonduri de investitii, castigurile si/sau pierderile obtinute trebuie cumulate din toate fisele de portofoliu primite pentru toate pietele si instrumentele respective. De asemenea, daca investitorul realizeaza tranzactii de vanzare prin mai multi intermediari, castigurile si/sau pierderile trebuie cumulate.

Sursa: Puls Capital

Pe baza tuturor acestor informatii, investitorul completeaza trimestrial o singura declaratie 225, calculand un impozit de 16% pe castigul net realizat din tranzactii conform rubriciilor din formular. Investitorii care nu au realizat tranzactii de vanzare intr-un anumit trimestru (sau tranzactii de inchidere a pozitiilor la Sibex inclusiv la scadenta, sau retrageri de bani din fonduri de investitii) nu au obligatia completarii si depunerii fisei, insa investitorii care realizeaza oricare din tranzactiile amintite vor trebui sa o faca; atentie, declaratia 225 trebuie depusa chiar si in conditiile in care vanzarile sau lichidarile de pozitii rezulta in pierderi.

Sursa: Puls Capital

Investitorii vor completa formularul 225 acordand atentie randurilor numite “Castig cumulat, la sfarsitul perioadei de raportare” si “Pierdere cumulata, la sfarsitul perioadei de raportare”. In cadrul acestor rubrici trebuie inscrise castigurile si pierderile cumulate de la inceputul anului in curs (de exemplu: pentru trimestrul II se vor cumula castigurile, respectiv pierderile atat din fisele de portofoliu trimise de intermediari la sfarsitul trimestrului I cat si din fisele de portofoliu trimise de intermediari la sfarsitul trimestrului II). Prin urmare, investitorii vor trebui sa pastreze copii ale fiselor de portofoliu din trimestrele anterioare, pentru a completa corect rubricile respective.

O alta mentiune se cuvine pentru rubrica numita “Impozit datorat….pana la sfarsitul perioadei de raportare precedente”, in care se va mentiona impozitul calculat si inscris in declaratia 225 aferenta trimestrului anterior. Pentru completarea corecta a declaratiei recomand si citirea instructiunilor de completare, disponibile la sfarsitul acestuia.

Declaratia 225 va fi depusa la administratia financiara sau expediata prin posta (cu confirmare de primire), impreuna cu fisele de portofoliu aferente trimestrului curent. In cazul in care, ulterior completarii fisei, a rezultat obligatia platii unui impozit, acesta va fi platit odata cu depunerea formularului 225. Adresele unitatilor fiscale se gasesc pe siteul ANAF, aici: http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/ AsistentaContribuabili/AdreseUnitati.

Pentru a veni in sprijinul investitorilor, Intercapital Invest publica la fiecare sfarsit de trimestru informatii despre modul de completare si depunere a declaratiilor legate de impozit (inclusiv modelele de formulare ce trebuie completate de investitori). Informatiile sunt publicate si disponibile in mod gratuit pe siteul www.intercapital.ro, sectiunea Noutati si Stiri (disponibile si prin RSS).

Pe langa declaratiile trimestriale, investitorii completeaza si formularul anual 200, ce trebuie depus la administratia financiara pana in ziua de 15 mai a anului urmator. Din nou, Intercapital Invest publica procedurile necesare (inclusiv modelul de formular 200) pe www.intercapital.ro, in sectiunea Noutati si Stiri.

Recomand investitorilor sa urmareasca aceasta sectiune cu atentie, pentru ca procedurile legate de declararea si plata impozitului se pot modifica in timp; informatiile publicate de noi vor include intotdeauna cele mai noi modificari. Ulterior depunerii declaratiei anuale, organele fiscale vor calcula eventuale regularizari de efectuat (sume de platit sau de primit legate de impozite), daca este cazul.

Pe langa obligatia legala, completarea corecta si la timp a declaratiilor fiscale, impreuna cu platile aferente de impozit, vor scuti investitorii de neplaceri birocratice ulterioare, inclusiv de plata unor penalitati pentru sumele neplatite sau nedeclarate la timp.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

Un comentariu

  1. XX spune:

    si cind o da FLA-mingo faliment
    cum se va “marca” pierderea?

Lasati un comentariu