Duminica, 12 ianuarie 2014

Cum se impoziteaza castigul realizat din tranzactiile cu actiuni listate pe burse externe

Tot mai multi investitori sunt atrasi de bursele externe, insa inainte de a face pasul catre pietele straine, acestia ar trebui sa vada care sunt conditiile de impozitare a castigurilor realizate.

Reprezentantii Depozitarului Central, institutia care asigura decontarea tranzactiilor pe bursa de la Bucuresti, spun ca investitorii sunt cei care ar trebui sa se intereseze cum li se va impozita castigul obtinut si daca exista un acord privind evitarea dublei impuneri intre Romania si tara in care vor sa investeasca.

“Depinde de la tara la tara. Romania a semnat acorduri privind evitarea dublei impuneri cu mai multe tari, insa investitorul trebuie sa se intereseze despre cum se face impozitarea.”, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Dubla impunere fiscala internationala reprezinta supunerea la impozit a aceleiasi materii impozabile si pentru aceeasi perioada de timp, de catre doua autoritati fiscale din tari diferite.

Spre exemplu, daca un investitor a avut un castig pe piata din Austria, in urma acordului de evitare a dublei impuneri, impozitul pe acest castig va fi retinut in Romania, daca investitorul nu alege altfel.

“De regula, pentru piata din Austria unde noi activam, impozitul se retine in Romania, asta daca investitorul nu alege sa sa fie impozitat in Austria. Trebuie sa aleaga conditiile cele mai favorabile, dar daca alegi sa fie impozitat in alta tara este mai complicat”, a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

In Romania, castigurile realizate pe piata de capital se impoziteaza de la 1 iulie cu 16%, indiferent de perioada detinerii actiunilor in portofoliu.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu