Luni, 31 martie 2014

Cum se putea transforma o pierdere pe BET-C de 53% in castig de 93% ? Dar in profit de 122%?

Nu este nicio pacaleala, in ultimii cinci ani se puteau face foarte multi bani pe piata de capital, chiar daca aceasta perioada a fost una dintre cele mai negre din istoria bursei.

Daca in urma cu cinci ani un investitor ar fi plasat bani pe bursa intr-un portofoliu dupa structura indicelui BET-C ar fi pierdut mai mult de jumatate din bani.

Aceste pierderi se puteau insa transforma in profit mai usor decat ti-ai putea inchipui.

Printr-un simplu indicator de analiza tehnica (media mobila la 6 luni), aceste pierderi se puteau transforma in castig pentru investitori. Media mobila la 6 luni reprezinta in fapt media aritmetica a valorilor indicelui din ultimele sase luni.

In exemplul meu am luat numai valorile de inchidere ale indicelui general BET-C din fiecare luna, in total 6 valori, le-am facut o medie si pe baza evolutiei acestei medii de la luna la luna am luat decizii de cumparare sau de vanzare si pastrare a banilor cash (fara nici un randament).

Daca media mobila inregistra o crestere fata de luna precedenta luam pozitie de cumparare iar daca media mobila cobora vindeam si ramaneam pe cash.

“Back-testing-ul” (sau testul istoric) al acestei strategii in perioada martie 2007 – prezent indica faptul ca daca un investitor ar fi urmat aceasta strategie simpla s-ar fi ales cu un randament de 92,5% in aceasta perioada, fata de o pierdere de 53% daca ar fi lasat banii tot timpul investiti pe bursa.

Randamentul nu include si costurile de tranzactionare insa pe tot parcursul celor cinci ani investitorul ar fi trebuit sa ia in total doar 5 decizii de vanzare sau de cumparare, deci costurile de tranzactionare nu influenteaza semnificativ randamentul strategiei.

In acest fel scaderile abrupte din lunile august – septembrie ar fi fost evitate in conditiile in care indicatorul avertiza din timp ca trendul pietei se schimba si investitorii trebuie sa iasa de pe bursa.

Dupa cum se poate observa din grafic strategia nu este imuna la pierderi, corectiile de la inceputul verii 2010 ar fi prins pe picior gresit investitorii, insa contribuie semnificativ la reducerea riscului de scadere a valorii portofoliului fata de varianta mentinerii pozitiilor in piata tot timpul.

Sunt sigur ca deja ati observat strategia care a adus un randament de 122% in ultimii cinci si va intrebati in ce consta.

Pot sa va spun ca aceasta strategie este una pe care am dezvoltat-o personal si nu are nicio legatura cu analiza tehnica.

De fapt, deciziile de vanzare si de cumparare pe bursa sunt luate in cadrul acestei strategii pe baza evolutiei unui cos de indicatori macro pe care-i urmaresc periodic. Practic indicatorul poate fi considerat unul de analiza fundamentala, care tine cont doar de evolutia la nivel macroeconomic si nu de cea a bursei.

Acest indicator avertizeaza mai din timp investitorii privind schimbarile de trend care au loc pe bursa comparativ cu media mobila insa are dezavantajul ca implica niste costuri mai mari de tranzactionare. In fapt, in cei cinci ani ar fi fost necesar 9 tranzactii de cumparare si vanzare pe bursa pentru a pune in aplicare strategia.Costul tranzactiilor ar fi fost insa acoperit de randamentul superior inregistrat in aceasta perioada.

Nu pot sa va dezvalui in detaliu cum functioneaza aceasta ultima strategie insa ce pot sa va spun este ca am in vedere ambele strategii prezentate mai sus la gestionarea portofoliului virtual al EconomicTimes.ro pe care-l updatez saptamanal asa incat puteti urmari acolo deciziile pe care le iau tinand cont in mare parte de aceste strategii.

Lasati un comentariu