Duminica, 23 februarie 2014

Cum sunt evaluate E.ON, Deutsche Telekom si Bayer inainte de listarea la BVB

E.ON, Sursa: Tradeville

Actiunile E.ON sunt subevaluate in functie de toti multiplii financiari utilizati, in timp ce doar o parte din indicatori arata ca actiunile Deutsche Telekom si Bayer AG sunt subevaluate, potrivit unei analize realizate de Tradeville, firma de brokeraj care aduce cele trei companii pe Bursa de la Bucuresti.

Actiunile celor trei companii urmeaza sa fie listate pe segmentul ATS al Bursei de la Bucuresti, prima zi de tranzactionare urmand sa aiba loc pana la finele acestei luni.

Astfel, E.ON AG, cel mai mare producator si distribuitor de energie si gaze naturale din lume, se tranzactioneaza in prezent la un PER (pret raportat la profit pe actiune) de 6,23, in timp ce media ponderata a sectorului indica un PER de 7,6.

Luand in considerare indicatorul PER, pretul teoretic al actiunilor E.ON este de 132,1 lei/unitate (31,8 euro), peste pretul atins de companie pe 13 iunie, de 79,6 lei/unitate (19,155 euro).

“Criza financiara, cresterea competivitatii pe piata energetica si a gazelor naturale, precum si micsorarea diferentei dintre preturile de achizitie a gazelor naturale si preturile de distributie au pus presiune asupra rezultatelor financiare ale companiei din ultimii doi ani, efecte ce au fost simtite si in piata. In urma evaluarii companiei, folosind multiplii P/E, P/BV, P/S si EV/EBITDA, am ajuns la concluzia ca actiunea E.ON este subevaluata in comparatie cu sectorul din care face parte, sector ce include companiile: Enel, RWE, GDF Suez si Iberdrola”, a declarat Dragos Darabut, analist in cadrul Tradeville.

Pe de alta parte, acesta recomanda ca investitia in aceasta companie sa fie realizata pe un orizont de timp mai indelungat, tinand cont ca E.ON va distribui in urmatorii doi ani dividende de 1.3 euro/actiune (randament de 6.8% la pretul actual).

Deutsche Telekom, Sursa: Tradeville

In ceea ce priveste furnizorul de servicii integrate de telecomunicatii, Deutsche Telekom AG, analistii Tradeville au un pret tinta pentru urmatoarele noua luni de 47,58 lei/actiune.

Actiunile Deutsche Telekom sunt subevaluate conform indicatorilor P/BV (price to book value), P/S (price per sales) si EV/EBITDA (enterprise value/ earnings before interests, taxes, depreciation and amortization), dar supraevaluate potrivit a doi alti indicatori: P/E (price per earnings) si EV/EBIT (enterprise value/earnings before interests and taxes), potrivit raportului realizat de depratamentul de analiza al Tradeville.

“Media aritmetica a acesor preturi am transformat-o in lei, luand in considerare un curs EURRON de 4,25 pe care il consideram prudent pentru orizontul de noua luni avut in vedere, rezultand pretul tinta de 47,58 lei/actiune. Motivul pentru care am ales un orizont de noua luni este faptul ca, in opinia noastra, aceasta perioada ar trebui sa fie suficienta pentru clarificarea efectului tranzactiei T-Mobile USA asupra grupului”, considera analistul Tradeville, Ovidiu-George Dumitrescu, autorul raportului de analiza al Deutsche Telekom AG.

Pe bursa locala sectorul telecomunicatiilor nu este reprezentat, desi piata telecom este destul de dezvoltata fiind prezente 3 dintre cele 8 mari companii europene de telecomunicatii.

“Acest lucru face ca investitorii locali sa poata beneficia de expansiunea din domeniu numai asumandu-si riscurile inerente unei investitii in o alta moneda decat leul. Trebuie precizat ca nici pentru actiunile DTE tranzactionate pe sistemul ATS al BVB acest risc nu este eliminat (desi tranzactionarea se va face in lei), fluctuatiile EURRON avand potentialul sa conduca la variatii in pretul actiunilor exrpimat in RON (chiar daca pretul in euro ar ramane constant)”, a explicat Dumitrescu.

Bayer, Sursa: Tradeville

Pe de alta parte, potrivit analistilor Tradeville, titlurile companiei farmaceutice Bayer AG sunt subevaluate in functie de multipul P/S (price per sales) si sunt supraevaluate daca luam in considerare indicatorul P/E (price per earnings).

“Industria farmaceutica este perceputa ca o industrie profitabila si in crestere. Factorul dominant in dinamica sectorului il reprezinta nevoile medicale si terapeutice. Previziunile realizate de IMS Health pentru industria farmaceutica pentru 2011 sunt de crestere, cu un ritm anual cuprins intre 5 si 7%, comparativ cu 4-5% in 2010, pana la un volum valoric de 880 mld USD”, considera analistul Tradeville, Magda Sirghe, autorul raportului de analiza a Bayer AG.

Bayer se tranzactioneaza la un PER de 25,8, media sectorului fiind de 20,16. Luand in calcul acest indicator, pretul teoretic al actiunilor Bayer ajunge la 180,96 lei/unitate, sub pretul din piata de 231,6 lei/titlu.

Lasati un comentariu