Vineri, 11 aprilie 2014

Cum vad de fapt kazahii de la KazMunaiGaz conflictele pe care le-au avut in Romania cu statul roman, CNVM si cu actionarii minoritari

Foto: Rompetrol

Kazahii care conduc grupul Rompetrol au folosit astazi o serie de metafore pentru a prezenta cum vad ei conflictele pe care le-au avut de cand au venit in Romania.

Primul dintre ele: conflictul legat de ofertele de preluare pe care grupul a trebuit sa le deruleze la cele doua companii listate la Bursa, Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR).

“In lumea civilizata ma intreb ce s-ar fi intamplat intr-o astfel de situatie. Sa presupunem ca impreuna cu 2-3 prieteni detii o bicicleta si politia vine si iti spune ca detii 33% din ea si trebuie sa o cumperi. Daca e prea scumpa, cum pot sa o cumpar? S-ar fi intamplat asa ceva la NYSE (Bursa din New York – n.red) sau la Londra? Din punct de vedere al logicii de business e un non-sens”, a declarat Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Rompetrol Group (TRG).

Rompetrol a derulat in acest an oferte de preluare la cele doua companii listate la Bursa din Bucuresti, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o instructiune prin care a clarificat notiunea de detinere indirecta si a obligat astfel grupul petrolier sa lanseze ofertele. Totusi, actionarii minoritari ai celor doua societati insistasera ca ofertele trebuia lansase inca din 2007 de cand grupul si-a schimbat actionarul majoritar.

Oficialii kazahi spun ca au respectat legislatia si se arata contrariati de declaratiile date de unii comisari din cadrul CNVM, care in opinia lor, au incercat sa manipuleze pretul actiunilor la Bursa.

“Procedura (aferenta derularii ofertelor – n.red) in mod normal dureaza cam trei luni, dar in cazul nostru a durat 12 luni si inca nu e gata. Mai mult, unii comisari au facut declaratii publice si au manipulat pretul actiunilor, crescandu-l de doua ori. “, a mai spus  Grigoryev.

CNVM a suspendat recent dreptul Rompetrol de a delista compania Rompetrol Rafinare de la Bursa, pana la clarificarea situatiei aferente obligatiunilor. Reprezentantii grupului au spus ca aceasta este o violare clara a drepturilor Rompetrol si au depus o plangere prealabila, solicitand despagubiri de 50 milioane de dolari.

Al doilea conflict: cel cu statul roman pe marginea obligatiunilor care ajung la scadenta la sfarsitul lunii septembrie.

“Sa presupunem ca esti un gradinar, iar copilul din vecini are un mar care e intr-o stare proasta. Vii si ii spui ca vrei sa-l cumperi, ii dai banii si descoperi ca s-a imprumutat ca sa poata mentine macar in starea aceea. Incepi sa cresti copacul dupa aia, cumperi unelte si, in 1-2 ani, tipul de la taxe vine si iti spune ca trebuie sa platesti taxe, accize. Speri ca marul sa ajunga sa iti dea fructe. Dar tipul de la taxe vine si iti spune ca vrea imediat banii din vanzarea merelor pe care inca nu le ai. Tu trebuie sa-l aduci in starea necesara in 1-2 ani, dar el insista sa ii dai banii. Poate totusi ar trebui sa ia marul in proprietate, avand in vedere ca nu am nici o perspectiva sa faca profit in urmatorii 2-3 ani”, a mai spus directorul financiar al Rompetrol.

El a mai spus nu intelege de ce in discutiile privind obligatiile Rompetrol mai apare si numele fostului proprietar, Dinu Patriciu. KazMunaiGaz a preluat in 2007 controlul grupului Rompetrol de la Dinu Patriciu, preluand astfel si toate obligatiile pe care aceasta companie le avea.

“Nu inteleg de ce gradinarul e asociat cu fostul proprietar. Acest nou gradinar are experienta in rafinarie, face acest lucru de mult timp, chiar nu inteleg”, spune  Dmitry Grigoryev.

Directorul din cadrul Rompetrol a mai folosit o metafora si pentru a explica de ce inchiderea rafinariei este intotdeauna o optiune.

“Ai un copil pe care il sustii la facultate, ii dai bani, ii platesti cheltuielile. Dupa absolvire, te astepti sa se angajeze si sa se intretina singur. Ce faci insa daca dupa patru ani tot de tine depinde sa-i platesti cheltuielile? Il dai bani in continuare?”, a declarat Grigoryev.

Acesta a precizat ca rezultatele rafinariei pana acum nu au fost deloc bune, iar compania-mama impune anumite tinte si vrea sa vada societatea trecand in teritoriu pozitiv.

dinu.boboc@economictimes.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu