Duminica, 23 februarie 2014

Cum valorificam momentul votului pentru majorarea pragul de detinere la SIF-uri la 5%

Foto: Svilen Milev

Acest moment este o oportunitate?

Proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a primit aviz favorabil din partea Comisiei de buget si finante saptamana trecuta si urmeaza a fi supus la vot in plenul Camerei Deputatilor pe 21-22 noiembrie. Acesta este un moment indelung asteptat de investitori, motiv pentru care, de la momentul in care a a primit avizul Comisiei de buget si finante a devenit cel mai fierbinte subiect pentru bursa autohtona. In acest scurt timp, SIF-urile au inregistrat cresteri de peste 25% iar in contextul unui vot favorabil in plen, avansul inregistrat se poate mari considerabil.

Mai cumparam si la aceste preturi?

Da si nu.

Da: Cei care au un caracter speculativ si considera ca sunt sanse reale ca acest proiect de lege sa primeasca si din partea Camerei Deputatilor un vot favorabil pot achizitiona actiuni inainte de vot.

Nu: Pentru aceia mai prudenti, o solutie ar fi mentinerea detinerilor, evitand astfel asumarea unor riscuri suplimentare.

Cand vindem?

Informatia privind cresterea pragului la SIF-uri, la fel ca si avizul Comisiei de buget si finante, poate atrage un nou val de cresteri pentru actiunile celor cinci companii. Acesta poate fi considerat un moment oportun de a vinde. Potentialul de crestere pe termen scurt poate fi epuizat la momentul anuntului privind un vot pozitiv, fapt care recomanda marcarea profitului.

Cand reintram la cumparare?

In cazul unui vot pozitiv, dupa publicarea in Monitorul Oficial, SIF-urile au la dispozitie 60 de zile pentru a-si schimba statutul. Apropierea de punctul in care decizia va avea aplicabilitate, poate constitui drept un nou prilej de achizitii ale titlurilor Societatilor de Investitii Financiare. In acest caz am putea asista la cumpararea unor pachete mai mari din partea fondurilor de investitii, care ar dori sa-si majoreze participatiile care sunt limitate in prezent de pragul de 1%.

Comentariu realizat de societatea de brokeraj Prime Transaction

Un comentariu

  1. mihai spune:

    Speculatiile bursiere prezentate in articol nu au nimic in comun cu investiitiile. Prin acest articol se confirma ca in momentul de fata, piata la Bvb este facuta numai de speculatori si investitorii mai au de asteptat ca sif-urile sa ajunga tinte pentru investitii. Poate unii dintre investitori sunt si acum pe pierdere in urma scaderilor incepute in 2007. Orice speculatie nereusita este transforamta in investitie ? Doar atat ?

Lasati un comentariu