Miercuri, 26 martie 2014

Cursul de schimb pe termen scurt, in atentia speculatorilor futures

Sursa: Sibex

La Sibex, a doua sedinta a saptamanii a adus tranzactii atat pe segmentul futures cat si pe segmentul spot. Derivatele intrate in atentia participantilor au provenit de pe segmentul SIF, segmentul valutar, al indicilor respectiv al aurului, care a fost tranzactionat in premiera pe scadenta aprilie 2011. Pana la  ora 17.30, numarul total al contractelor era de 2.400 cu o valoare de 6,6 milioane lei.

De un volum in crestere comparativ cu sedintele precedente au beneficiat derivatele valutare, apropierea finalului de an determinand ceva mai mult interes speculativ pentru evolutia raportului euro/leu. Investitorii si-au indreptat atentia catre scadenta martie 2011, pe care au tranzactionat, pana la ora 17.30, un numar de aproape 200 contracte, in conditiile in care pretul futures al leului a castigat teren fata de moneda europeana, apreciindu-se cu jumatate de ban pana la 4.32 lei. Miscarea de pe piata futures a fost una corelata cu cea de pe piata interbancara unde moneda nationala se aprecia fata de euro in ciuda comunicarii de catre BNR a unui curs oficial in urcare.

„Motorul” speculatiilor a fost insa in continuare contractul DESIF5, cu echivalentul a. 1,9 milioane de actiuni ale SIF Oltenia, transferate pana la ora 17:30 (un contract este echivalent cu 1000 de actiuni), Cotatiile futures ale SIF5 se apreciau cu 1,2% si 0,91% pentru scadentele martie si iunie 2011, evolutia fiind una corelata cu piata suport unde indicele Bet-Fi si actiunea SIF5 au inregistrat aprecieri. In schimb, pentru termenele indepartate (septembrie si decembrie 2011), preturile DESIF5 sufereau deprecieri de 0,78 si 1,8%. Pe scadenta martie 2011 s-a observat continuarea apetitului pentru deschideri de pozitii, totalul acestora ajungand, la circa 8200 cu 13,8 % peste nivelul de luni.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones, volumul se situa, cu circa o ora si jumatate inaintea inchiderii, la 185 contracte, directia preturilor futures fiind una pozitiva. Cotatia futures a DJIA din SUA a inregistrat cresteri importante in sedinta de tranzactionare de marti, investitorii reactionand pozitiv la ultimele stiri din piata americana. Pe piata de la Sibiu indicele DJIA crestea la ora 17:30, cu 59 puncte pe scadenta martie 2011 si cu 50 de puncte pentru iunie 2011.

Aurul s-a remarcat cu tranzactii pe trei scadente, aprilie 2011 fiind termenul pentru care s-au inregistrat tranzactii in premiera. Conform Bloomberg, aurul avea o evolutie cu mici variatii din Londra si New York, si ar putea inregistra o a treia zi de crestere pe fondul slabirii dolarului. Indicele U.S. Dollar a scazut pentru prima data in ultimele trei sesiuni de tranzactionare in raport cu un cos format din sase valute forte. La Sibex, la ora 17:30, metalul galben inregistra o apreciere de 6 dolari pentru decembrie curent si de 40 dolari pentru aprilie 2011.

A doua sedinta a saptamanii a evidentiat un interes in crestere al investitorilor pentru  segmentul spot, in cadrul caruia au fost tranzactionate atat actiunile Sibex, cat si actiunile Prodplast Imobiliare. De-au lungul sedintei au fost tranzactionate 46.420 de actiuni ale bursei sibiene, la preturi intre 1,43 si 1,48 lei/titlu, cotatia apreciindu-se 4 bani fata de nivelul de la inchiderea precedenta, conform valorii de 1,48 lei inregistrata la ora inchiderii. Pe ATS-ul administrat de Bursa din Sibiu, participanti au rulat 27.771 actiuni PPLI, la un pret de 3,59 lei/titlu, in scadere cu 20 bani adica 5,27%.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu