Luni, 30 decembrie 2013

Cutremurele rareori zguduie bursa

Sursa: Fin.ro

Piata de actiuni americana a incheiat sedinta de vineri cu cresteri de pana la 1%

Cel mai puternic cutremur care a lovit Japonia in peste 100 de ani nu a zguduit prea tare principala piata de actiuni a lumii, bursa americana reusind sa incheie ultima sedinta a saptamanii trecute cu cresteri de pana la 1%. Acest lucru nu ar trebui totusi sa fie o surpriza avand in vedere rezultatele unui studiu despre modul in care evenimentele non-economice influenteaza bursa.

Actiunile listate la Bursa de la Bucuresti au pierdut vineri in medie 2%, corectii inregistrandu-se si pe cele mai multe dintre celelalte pietele europene. Nu toate bursele europene au scazut totusi, piete precum cele din Cehia, Grecia, Ungaria sau Turcia reusind sa nu fie “zguduite” de cutremurul cu magnitudinea de 9 grade care a lovit Japonia.

Mai mult, bursa americana a crescut la finele saptamanii trecute, surprinzand multi investitori, mai ales pe cei care isi amintesc scenariul de cosmar vehiculat pe la inceputul anilor ’80, dupa cum noteaza MarketWatch, unul dintre cei mai cunoscuti furnizori de informatii financiare, detinut in prezent de compania care editeaza si The Wall Street Journal.

In acele momente, economia Japoniei era pe val, iar piata imobiliara din Tokyo era cea mai scumpa din lume. Analistii erau ingrijorati in legatura cu ceea ce s-ar intampla daca un cutremur puternic ar lovi Japonia, determinand cereri de despagubire imense impotriva companiilor de asigurare, care la randul lor ar fi fost nevoite sa-si lichideze o mare parte din detinerile lor in actiuni si obligatiuni pe piata din Statele Unite.

Studiu asupra impactului evenimentelor non-economice

Totusi, potrivit MarketWatch, reactia de vineri a pietei de actiuni americane nu ar trebui sa vina ca o surpriza deosebita, avand in vedere rezultatele unui studiu asupra impactului evenimentelor non-economice asupra pietei de actiuni. Desi studiul este vechi de doua decenii, ramane una dintre lucrarile academice de referinta pe acest subiect. Studiul a fost condus de catre profesorii de economie David Cutler, Lawrence Summers (ambii de la Harvard) si James Poterba (de la MIT). Cei trei au pornit acest studiu pentru a gasi dovezi in sustinerea ideii ca stirile non-economice au de regula un impact mare asupra actiunilor. Numai ca au descoperit chiar contrariul.

Profesorii s-au concentrat pe inregistrarile din “Cronologia Evenimentelor Globale Importante” din Almanahul Global, incepand cu atacul de la Pearl Harbor. Au eliminat din lista orice eveniment pe care New York Times nu l-a tratat drept o stire principala si pe care sectiunea de business din revista Times nu l-a raportat drept un factor care a afectat investitorii.

Rezultatul a fost o lista de 49 de evenimente disctincte. In ziua in care acele evenimente au lovit piata, indicele american S&P 500 s-a miscat doar cu 1,46% in medie, cu mai putin de un punct procentual fata de media de 0,56% din celelalte zile. Din cauza acestei diferente reduse, profesorii au concluzionat ca exista un “efect surprinzator de mic” al stirilor non-economice asupra pietei de actiuni.

Concluzia jurnalistilor de la MarketWatch a fost in aceste conditii ca investitorii pot sa-si manifeste simpatia si sa se roage pentru victimele cutremurului fara sa se ingrijoreze prea mult in legatura cu impactul acestui eveniment asupra portofoliilor.

Ce s-a intamplat dupa Kobe

Analistii firmei de investitii Bespoke Investment Group au precizat, de exemplu, ca mai multi clienti i-au intrebat cum a evoluat bursa japoneza dupa distrugatorul cutremur Kobe (magnitudine de 6,8) care lovise tara pe 17 ianuarie 1995. Desi impactul asupra Japoniei a celor doua cutremure va fi cu siguranta diferit, indicele bursier de referinta Nikkei 225 a resimtit puternic efectele acestuia in saptamanile si lunile care au urmat dupa Kobe.

Sursa: Fin.ro

Bespoke a prezentat si un grafic pentru a arata evolutia indicelui cu sase luni inainte si la un an si jumatate dupa producerea cutremului. In prima saptamana dupa Kobe, Nikkei a pierdut 6,6% pentru ca in urmatoarea luna, indicele sa fie mai jos cu 5,26%, iar trei luni mai tarziu, cu 15%. Totusi, pana la sfarsitul lui 1995, indicele a reusit sa recupereze toate pierderile suferite dupa cutremur. Vineri, bursa de la Tokyo a pierdut 1,7%.

In ceea ce priveste evolutia bursei romanesti, brokerii cred ca aceasta se va corela saptamana viitoare cu ceea ce se intampla pe pietele externe.

“Daca nu mai apar evenimente si se mai linistesc lucrurile, este posibil sa mai asistam la o usoara corectie luni, iar apoi preturile sa inceapa sa se stabilizeze. Daca insa vor aparea noi evenimente si pietele externe vor suferi scaderi importante, vor fi corectii si pe bursa locala, poate cu exceptia actiunilor care ofera un randament bun al dividendului. Oricum, per ansamblu, eu cred ca tendinta pe piata romaneasca ramane una de crestere, iar o luna hotaratoare in acest sens va fi luna mai cand vor trece datele de inregistrare si actiunile nu vor mai fi purtatoare de dividend”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Estinvest.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

 

Lasati un comentariu