Marti, 11 februarie 2014

Datele din China aduc o imbunatatire tabloului financiar

Datele din sectorul manufacturier chinez au aratat o noua expansiune (50.5), in pofida asteptarile pesimiste de contractie pentru luna ianuarie, in crestere fata de nivelul din decembrie(50.3). In spatele acestor date putem gasi indicii pozitive legate de exporturile Chinei, fapt ce indica o cerere inca robusta la nivel mondial.

Venizelos da drept data limita 5 februarie pentru finalizarea bond-swap-ului

Sperantele investitorilor intr-o rezolvare a situatiei Greciei se accentueaza dupa ce ministrul elen de finante a introdus si o data limita, 5 februarie, iar unele surse din sistemul bancar grec afirmau ca acordul ar fi gata, urmand sa se anunte ulterior rezultatul (ce ar prevede probabil o pierdere de minim 70% din valoarea actualizata neta). Nu putem, insa, sa nu ne gandim la similitudinea acestor declaratii cu cele din ultimele saptamani, in care se dadeau deadline-uri asemanatore, nerespectate insa.

Portugalia reuseste sa plaseze titluri pe piata la randamente in scadere

Semnarea detaliilor privind fondul permanent de bailout (ESM) al zonei euro a adus un sentiment de reconfortare traderilor de pe pietele titlurilor de stat, care au preferat pozitia de cumparare pentru bond-uri spaniole (a caror randament a scazut 4.86%) si italiene (randament in scadere, la 5.76%), dar si ale actualului fond de bailout, EFSF, in conditiile in care Angela Merkel, cancelarul german, efectueaza o vizita in China pentru a atrage investitorii asiatici. Portugalia, in ciuda faptului ca a reprezentat o tinta pentru speculatori in acest debut de an 2012, a reusit sa plaseze o serie de titluri de stat cu maturitati scurte (3 si 6 luni) la randamente in scadere fata de licitatia anterioara, din 18 ianuarie.

Grafic EURUSD – M15

Comentariu de Adrian Mihalcea, asistent analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu