Marti, 31 decembrie 2013

Datele macroeconomice au adus scaderi in Europa si SUA

Sursa: BT AM

Bursele internationale au avut o sedinta volatila joi, cand au pierdut castigurile realizate in prima parte a sedintei de tranzactionare aduse de relativul succes al licitatiilor din Spania si Franta. Datele macroeconomice publicate in SUA despre cererile de ajutor de somaj, vanzarile de locuinte si activitatea economica din zona Philadelphia au fost mai slabe decat se anticipa si au determinat scaderi pentru majoritatea indicilor. Indicele FTSEurofirst 300 a pierdut 0.5%, iar indicele S&P 500 s-a depreciat cu 0.6%. Pretul.

Indicele ATX (-0.5%) a scazut joi dupa ce cresterile pe Andritz (+1.4%) si Immofinanz (+1.2%) nu au reusit sa contrabalanseze vanzarile pe OMV (-2%) si Verbund (-4.4%). OMV a pierdut 9.9% de la inceputul lunii in contextul in care pretul petrolului spot (-0.7%, Brent) a scazut cu 6.1%.

Bursele europene sunt neschimbate vineri dimineata

Bursele europene sunt aproape neschimbate vineri dupa rezultatele bune de dupa inchidere din SUA si din partea companiilor europene dimineata, cu summitul G20 in centrul atentiei. Nestle a publicat rezultate financiare mai bune decat estimarile analistilor (Reuters). Vanzarile mai bune de Windows si Office au generat un al treilea trimestru mai bun decat asteptarile pentru Microsoft (Bloomberg).

Macroeconomie: EU: Sondajul Ifo in Germania in aprilie ar trebui sa indice ca activitatea economica ramane relativ constanta, in timp ce vanzarile retail in Marea Britanie in martie ar putea sa scada cu 0.4% lunar.

Eveniment: Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile G20 vor participa la o conferinta la Washington (Bloomberg). Jorg Asmussen va tine un discurs la Washington vineri. Peste weekend are loc primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta; sondajele sugereaza ca actualul presedinte, Nicolas Sarkozy si contracandidatul socialistilor Francois Hollande vor ajunge in al doilea tur de scrutin (6 mai), unde Hollande ar castiga degajat (Reuters, New York Times, BBC).

Piata locala

Fondul Proprietatea trage in jos indicii

Fondul Proprietatea scazut ieri cu 2% pana la RON 0.5515 pe o valoare de tranzactionare redusa (RON 6.8 milioane). Toti indicii BVB au incheiat ziua pe minus cele mai mari scaderi fiind pe actiunile din sectorul financiar, corelat cu evolutia acestuia in Europa (-1.1%).

Astazi se reia tranctionarea pe SIF Muntenia dupa ce compania a comunicat rezultatul votului la AGA de saptamana precedenta (s-a aprobat dividendul de RON 0.081/actiune si BVC pe 2012 cu un profit brut estimat de RON 76 milioane, -8.5% fata de 2011).

Guvernul coboara tintele de crestere PIB pentru anii urmatori

Tintele de crestere au fost revizuite prin noul Program de Convergenta aprobat de Guvern. Acest program este revizuit anual. Pentru 2013 cresterea economica estimata este de 3.1% fata de 4.5% in vechiul program iar pentru 2014 de 3.6% fata de 4.7%. Pentru 2012 tinta fost deja revizuita in scadere de la 4% la 1.7%. BTAM anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 1.8% in 2012.

Sursa: Mediafax

Statul atrage RON 625 milioane pe 5 ani

Randamentul la licitatia de ieri a fost de 6.14%, sub randamentul din piata secundara de 6.22%. Suma subscrisa a fost de RON 1.4 miliarde. Curba de randament a Romaniei continua sa coboare si acum se afla cu mult sub nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu