Marti, 07 ianuarie 2014

Datele macroeconomice mixte au limitat avansul indicilor marti

Bursele internationale au crescut usor in sedinta de marti pe sasura ce datele macroeconomice mixte si anticiparea operatiunii Repo cu scadenta la trei ani (LTRO) la Banca Centrala Europeana de miercuri a limitat avansul. Somajul in Germania a surprins printr-o crestere lunara de 0.9% la 2.5%, cu mult peste asteptari, in timp ce mai multe sondaje din zona euro din mediul de afaceri au avut rezultate usor mai bune decat asteptarile economistilor.  In SUA comenzile de bunuri cu uz indelungat au scazut cu 4% in ianuarie (asteptari -1%), in timp ce increderea consumatorilor a crescut la maximul ultimelor 12 luni. Indicele FTSEurofirst 300 a crescut cu 0.2%, in timp ce indicele S&P 500 s-a apreciat cu 0.3%.

Indicele ATX (+0.1%) a fost aproape neschimbat marti pe masura ce cresterea Voestalpine (+1.8%) si Raiffeisen (+1.5%) a fost contrabalansata de scaderea OMV (+-0.9%) datorita pretului petrolululi si a Erste (-0.5%) inainte de rezultatele publicate in aceasta dimineata; profitul in T4 a fost mai bun decat anticipau analistii (€228 milioane), de €254.1 milioane. Erste a incheiat anul 2011 cu o pierdere de €718.9 milioane.

LTRO pe trei ani este principalul eveniment al zilei miercuri

Bursele europene cresc usor miercuri dimineata inaintea anuntului Bancii Centrale Europene privind solicitarile bancilor pentru lichiditati in cadrul operatiunii Repo pe o perioada de trei ani (LTRO); asteptarile dintr-un sondaj Reuters sunt ca valoarea totala sa se ridice la €470 miliarde. Este a doua astfel de operatiune pe care BCE o opereaza in piata pentru a oferii bancilor lichiditatile necesare pentru a continua creditarea pe parcursul crizei datoriilor suverane, iar prima operatiune se pare ca a influentat deja acesta aspect dupa cresterea M3 in zona euro cu 2.5% anual in ianuarie. Mai mult, aceasta operatiune incearca sa elimine competitia dintre banci si statele suverane pe piata obligatiunilor prin a oferii suficiente lichiditati pe o perioada suficient de lunga pentru ca bancile sa poata sa isi acopere scadentele pe care le au anul acesta. Ne asteptam ca o cerere apropiata de asteptari (€0.5 trilioane) sa produca o reactie muta in piete, cu toate ca pe termen mediu aceasta operatiune este negativa pentru evaluarea monedei euro datorita cresterii cantitatii de bani de pe bilantul Bancii Centrale Europene. In acelasi timp, o cerere mai scazuta (€0.25-€0.3 trilioane) ar putea reprezenta un factor negativ si ar putea aduce vanzari de euro pe piata FX si pe burse, la fel cum o cerere mai ridicata (€0.6-€0.7 trilioane) ar reprezenta un factor pozitiv pentru euro pe termen scurt si pentru burse pe termen mediu, in special in sectorul financiar.

Macroeconomie: EU: Inflatia in zona euro ar putea inregistra o scadere lunara de 0.8% la 2.7% anual. Somajul in Germania in februarie ar putea sa ramana constant la 6.7%, in timp ce increderea consumatorilor in Marea Britanie ar putea sa ramana scada usor.

SUA: A doua estimare pe PIB in T4 ar trebui sa mentina rata de crestere constanta la 0.7% trimestrial. Federal Reserve publica Beige Book prin care se analizeaza evolutia economiei in fiecare zona economica a tarii.

Eveniment: Grecia va vota azi in parlament o serie de masuri de austeritate in legatura cu sectorul medical si cel de asistenta sociala. Finlanda si Danemarka vor analiza in Parlament al doilea pachet pentru Grecia. Germania va vinde obligatiuni cu scadenta la 10 ani in valoare de 4 miliarde. Presedintele Federal Reserve va depune marturia bi-anuala in SUA in fata Congress.

Piata locala

Zi pozitiva dar pe o lichiditate scazuta

Indicele BET-XT a avansat ieri cu 0.6% pe o valoare de tranzactionare de RON 20 milioane, putin peste jumatate  din media saptamanii precedente. Cele mai mari contributii la cresterea indicelui le-au avut Fondul Proprietatea (FP, RON 0.561, +2%) si SIF Transilvania (SIF3, RON 0.6765, +2.5%).

Fondul Proprietatea a comunicat in aceasta dimineata ca va organiza AGA Extraordinara pe 4 aprilie dupa ce mai multi actionari care detin peste 5% din companie au solicitat acest lucru.

Profit pentru Erste in Q4 2011; necesarul de capital se reduce substantial

Erste Bank a raportat un profit de EUR 254 milioane in  Q4 2011 dar a incheiat anul cu o pierdere de EUR 719 milioane dupa cheltuielile cu caracter exceptional inregistrate in Q3 2011 (rezultate din reevaluarea portofoliului de CDS, diminuarea goodwill pe Romania si provizioane de risc pe Ungaria). Venitul operational s-a redus cu 1.6%  datorita reducerii veniturilor din tranzactionare (cu 62%) iar profitul operational s-a redus cu 4.2%. Costurile de risc au crescut in 2011 cu 12.2% fata de 2010.

Necesarul de capital de EUR 743 milioane s-a redus la EUR 166 milioane pentru a atinge nivelul de 9% capitaluri proprii de rang 1 (core tier-1) solicitat de catre European Banking Authority la nivelul zonei euro. Pe langa profitul obtinut, la reducerea necesarului de capital a contribuit si reducerea activelor ponderate la risc cu 4.8% fata de finalul lui 2010.

Finantele au atras inca USD 750 milioane de pe piata americana

Costul imprumutului (pe 10 ani) a scazut la 6.45% de la 6.875% cat s-a inregistrat la emisiunea de la finalul lunii ianuarie. Emisiunea de ieri a fost suprasubscrisa de 4 ori si a venit intr-un context favorabil, nivelul CDS—costul de finantare impotriva unui default—scazand la 378 puncte comparativ cu 425 puncte cat se inregistra la 31 ianuarie. Costul imprumutului ramane relativ ridicat avand in vedere ca randamentul la titlurile de stat americane—un reper pentru imprumutul fara risc in USD—este 1.93%.

In total Romania a atras in acest an USD 2.25 miliarde de pe piata americana.

Ministerul Finantelor a declarat marti ca urmareste sa atraga 5 miliarde lei din piata in martie; obligatiuni cu scadenta la 2, 5 si 10 ani in valoare de 2.7 miliarde, si certificate de trezorerie cu scadenta la 6 si 12 luni in valoare de 2.3 miliarde.

Comentariu de analistii firmei de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu