Duminica, 23 februarie 2014

DAX vs BET-XT

Temerile privind evolutia economiilor par sa-si fi atins un punct de saturatie. Au trecut mai bine de doua luni de cand panica instalata in randul investitorilor si cu consecinte puternice pentru cotatiile actiunilor si ale marfurilor, a reusit sa creeze o puternica reticienta chiar si celor care inca se mai aflau in tabara optimistilor. Oamenii au inceput deja sa se acomodeze cu ideea unei noi crize, iar investitorii reactioneaza deja in acest sens. Dar daca bursa este un barometru al economiei, iar acum anunta o perioada dificila, oare nu tot bursa ar trebui sa fie prima care va aduce plusvaloare investitiilor? Ramane un singur aspect si probabil cel mai important: identificarea punctului de inflexiune.

Intre piata de capital din Romania si pietele de capital internationale exista o corelatie care dupa 2008 a fost din ce in ce mai evidenta. Tonul scaderilor incepute in august a fost preluat cu rapiditate, iar indicii romanesti s-au aliniat celor straini. Corelatia dintre bursa bucuresteana si cea din SUA ori Germania a facut pentru mult timp ca evenimentele economice internationale sa fie urmarite cu deosebit interes de investitorii si brokerii de pe piata noastra.

Sursa: Prime Transaction

In ultima luna a aparut o abatere de la acest obicei. Asa cum si intre DAX si DJIA am remarcat un decalaj fara o sustinere fundamentala, discrepanta dintre DAX si BET-XT, chiar daca la un nivel inferior primei comparatii, lasa loc semnelor de intrebare. Ce putem intelege totusi de aici? S-au apreciat prea puternic actiunile germane ori investitorii nostrii sunt deocamdata prea rezervati si nu gasesc preturile actuale destul de atractive? Nu este prima data cand asistam la o astfel de decorelare, dar astfel de momente, in lipsa unor justificari interne, ii lasa fara repere pe investitori. Desi orice analiza fundamentala ar confirma faptul ca preturile actiunilor companiilor de la BVB sunt ieftine, pericolul unor preturi “mai bune” ii tine deocamdata departe pe detinatorii de lichiditati.

Criza datoriilor suverane, motiv al multor discutii la nivel mondial, prin diferitele abordari, a determinat mai multe intoarceri de trend. Acum, cand indicele German DAX a crescut cu peste 20% din minimul atins pe 12 septembrie (4,965.80 puncte), putem aprecia si faptul ca scaderile au lasat si loc oportunitatilor. Sigur, solutia nu vine din scaderi urmate de reveniri rapide. Dar daca pietele straine isi gasesc un suport solid, ne putem astepta la reluarea unor evolutii bazate pe fundamente. Pana atunci, ne vom confrunta in continuare cu emotiile investitorilor stresati de incertitudine…

Comentariu de Simion Tihon, broker in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction

Lasati un comentariu