Luni, 31 martie 2014

De ce brokerii de la Intercapital cred ca pariul pe aur si Rosia Montana este unul castigator

Sursa: Intercapital Invest

Brokerii de la Intercapital Invest au lansat oferta publica initiala (IPO) pentru iFond Gold (IFG), un fond de investitii a carei performanta va depinde foarte mult de ceea ce se va intampla cu proiectul Rosia Montana si de evolutia aurului, dupa un an 2010 in care a stabilit in mod constant noi recorduri de pret.

Actuala criza globala prezinta o serie de asemanari cu cea din anii ’70, care determinase o crestere a pretului aurului cu 2200% pe parcursul a 14 ani, considera brokerii de la Intercapital Invest. Criza din prezent, care unii analisti considera ca a inceput in 2000 si nu in 2008, cand a cazut banca de investitii Lehman Brothers, a adus o crestere de 426% a pretului aurului in 10 ani.

Sursa: Intercapital Invest

“Sunt foarte multe similaritati intre cele doua perioade. Criza din anii ’70 a inceput oficial in ’68 si s-a terminat in ’82. La momentul de inceput, indicatorul PER (pret/profit pe actiune – n.red) al companiilor din structura indicelui S&P 500 era de peste 24, pentru ca ulterior sa atinga un minim in jurul a 6 in 1982. Dolarul s-a depreciat cu circa 50% in aceasta perioada, in timp ce pretul petrolului a crescut cu peste 600%”, a mentionat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.

In cazul crizei inceputa in 2000, valoarea indicatorului PER a fost de peste 44, pentru ca in prezent sa ajunga la 15,4, petrolul a inregistrat inca o data o crestere spectaculoasa, de peste 250%, iar dolarul are, din nou, o depreciere de circa 50% fata de celelalte valute convertibile.

Nu a crescut deja prea mult?

Brokerii considera ca acest ciclu nu este inca la final si, in aceste conditii, tendinta de apreciere a aurului va continua si in urmatorii ani. Unele estimari pentru urmatorii trei ani sunt de 2.300 dolari/uncia de aur fata de un pret actual de 1.400 dolari/uncie.

“Probabil in urmatorii 3-4 ani vom vedea niste repere foarte importante: o depreciere constanta a dolarului, un PER mai mic pentru actiuni si o crestere a pretului aurului”, spune Lupsan.

Pe de alta parte, unii dintre analistii de pe pietele internationale considera ca aprecierea aurului se va opri in curand dupa ce doar in acest an a castigat 30%.

“Noi nu credem ca se va opri aici. Este posibil sa vedem o corectie care sa tina chiar cateva luni de zile, ceea ce ar fi normal dupa aceasta crestere puternica, dar trendul va ramane ascendent pe cel putin 2-3 ani de zile”, afirma Adrian Lupsan.

El considera ca o indicatie in acest sens ofera si datele privind expunerea pe care marii jucatori o au pe industria aurifera, expunere care in medie a fost constanta incepand din 1900 in jurul a 20-30%.

“In ultimii 10 ani, expunerea a scazut pana la 0,8% (la nivelul lui 2009 –n.red), iar asta pentru ca inainte aurul suferise cea mai mare depreciere din ultimii 30 de ani. Probabil daca aurul va continua sa creasca aceasta expunere nu va mai fi la fel de mica si va creste pana la 5-10%”, adauga Lupsan.

Un proiect extrem de controversat

Brokerii de la Intercapital spun totodata ca iFond Gold nu va investi direct in aur, ci in companii producatoare de aur, iar oferta privind noile zacaminte aurifere descoperite in ultimii ani este in scadere, in timp ce cererea este in crestere, determinata si de faptul ca bancile centrale devin cumparatori neti.

“Cererea nu tine pasul cu oferta si aceste companii vor fi cautate, indiferent de fluctuatiile aurului”, spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Potrivit acestuia, iFond Gold a fost lansat tocmai pentru ca a fost identificata o oportunitate, in Romania existand zacaminte importante de aur in cadrul unor proiecte de mare anvergura, dar investitorii nu pot avea acces usor la ele.

Cea mai mare parte a activului iFond Gold va fi plasata, dupa infiintarea acestuia, in actiunile Gabriel Resources, compania ce detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Alte 20% ar urma sa fie plasate in actiunile European Goldfields, compania care detine 80% din proiectul dezvoltat la Certej in Muntii Apuseni.

“Rosia Montana este un proiect care a starnit dezbateri aprinse, dar cu potential foarte mare. Noi nu facem nici o apreciere a oportunitatii proiectului sau a tehnologiilor folosite in cadrul lui. |n cazul in care se finalizeaza, am vrut sa dam acces investitorilor la el, deoarece credem ca la proiectele de anvergura trebuie sa aiba acces si investitorii romani”, a declarat Razvan Pasol. El a adaugat totodata ca nu a avut pana in prezent nici un contact cu reprezentantii Gabriel Resources si nici nu intentioneaza sa aiba.

Proiectul Rosia Montana a dat nastere unor dezbateri puternice in Romania legate de tehnologiile folosite in procesul de extractie si de impactul acestora asupra mediului.  Brokerii de la Intercapital atrag de altfel atentia ca exista o serie de riscuri si incertitudini legate de acest proiect, in ceea ce priveste obtinerea tuturor avizelor necesare si demararea exploatarii miniere.

Sursa: Intercapital Invest

Actiunile Gabriel Resources au crescut de aproximativ trei ori numai in ultimele 12 luni, pe fondul speculatiilor si asteptarilor investitorilor fata de proiectul Rosia Montana. Compania canadiana, care este listata la Bursa din Toronto (simbol GBU) si care a ajuns la o capitalizare bursiera de 2,45 miliarde de dolari, nu are in aceste moment un alt proiect in afara celui din Romania, deci evolutia ei in continuare depinde strict de ceea ce se va intampla la Rosia Montana.

Potentialul foarte mare al acestui proiect a atras si unul dintre cei mai mari speculatori la nivel global, Paulson &Co, companie care administreaza mai multe fonduri de risc ridicat (asa numitele hedge funds) si care a ajuns sa controleze circa 18% din actiunile Gabriel Resources.

Potrivit datelor Bloomberg, luand in calcul media celor mai recente estimari de pret pentru o actiune GBU, potentialul de crestere pentru urmatoarele 12 luni ar fi de 3,65%, in timp ce daca se ia in calcul estimarea maxima, potentialul depaseste 26%.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

2 Comentarii

  1. ego spune:

    cum se protejeaza fondul in cazul caderii cotatiilor aurului?

  2. TF spune:

    Nu se protejeaza, ca nu sunt banii lor, doar comisionul le apartine. Daca tu crezi ca va creste bine, daca nu, nu. Intre 1982 si 2000 nu s_a dat totusi un istoric. Si poate ar trebui vazuta si inflatia.. dar ce stiu eu si nimeni nu ne invata..

Lasati un comentariu