Miercuri, 24 decembrie 2014

De ce cad bondurile guvernamentale americane?

Rezerva Federala a indicat martea trecuta, in cel mai recent comunicat de politica monetara, ca rata somajului din Statele Unite a scazut notabil in ultimele luni, dar ramane la un nivel ridicat. Investitorii s-au concentrat pe prima parte a frazei si ceea ce am vazut in a doua parte a saptamanii trecute a fost un carnagiu in piata bondurilor guvernamentale americane.

Dar aplatizarea dobanzilor pe scadente medii si lungi in debutul 2012 aproape de minimele de anul trecut nu era sustenabila din mai multe motive, iar momentul de martea trecuta a fost doar pretextul unui exit precipitat al investitorilor din piata bondurilor guvernamentale americane.

In primul rand, riscul iminentei unor evenimente cataclismice a disparut, cel putin pentru un timp, de pe radar. In toamna anului trecut, nu doar Grecia, ci si Italia se aflau pe marginea prapastiei. Atena, insa, a reusit sa evite un default dezordonat, iar performanta cabinetului Monti este aplaudata nu doar de Berlin, Paris si Bruxelles, ci si de pietele financiare. In ceea ce priveste riscul unui soc geopolitic imediat in Orientul Mijlociu, acesta s-a redus, la randul sau, dupa ce premierul israelian Netanyahu a indicat ca un atac militar impotriva Iranului nu este iminent, iar administratia Obama a invitat Teheranul la o noua runda de discutii multilaterale.

Am vazut, de asemenea, in finalul 2011 si debutul 2012, relaxari monetare suplimentare, fie cantitative, fie calitative, din partea tuturor bancilor centrale importante. In buna parte, ca functie directa a unui exces de lichiditate care a continuat sa creasca, avansul activelor de risc a atras atentia investitorilor imobilizati pe bonduri guvernamentale nu doar via randamente superioare, dar si prin aprecierea notionala a cotatiilor. Adaugati faptul ca economia americana continua sa surprinda pozitiv, si tocmai am aflat ca piata locala a muncii a generat in ultimele 6 luni cel mai mare numar de locuri de munca dupa 2006.

Intr-un asemenea context, este absolut explicabil de ce investitorii aleg acum sa se concentreze pe jumatatile de fraza care sunt defavorabile cotatiilor bondurilor guvernamentale. Momentul de martea trecuta este doar unul dintre exemple. Rezerva Federala a reactivat recent canalul sau subteran de comunicare si a indicat ca, in anumite conditii, va recurge la un nou QE, dar, de aceasta data, sterilizat – si interpretarea acum este ca banca centrala americana se teme de inflatie mai mult decat credeam (altfel, de ce un QE sterilizat?).

Cand autoritatile chineze afirma ca yuanul se afla aproape de un nivel de echilibru, interpretarea este ca Beijingul va fi nevoit sa cumpere mai putini USD pentru a preveni o apreciere impulsiva a propriei monede – iar mai putini USD cumparati inseamna, automat, mai putine bonduri guvernamentale americane cumparate. JPY se depreciaza vs. USD si tentatia autoritatilor de la Tokyo de a interveni impotriva yenului se reduce la randul sau – si, din nou, daca Tokyo nu cumpara USD via interventii forex, atunci nu vor exista USD de reciclat in cumparari de bonduri guvernamentale americane.

Pentru un timp, declinul cotatiilor bondurilor guvernamentale americane poate continua, descriind un mediu favorabil inca bursei americane de actiuni, marginal favorabil USD si marginal defavorabil aurului. Cat de sustenabil este acest fenomen sau care va fi magnitudinea acestuia raman intrebari deschise.

Este adevarat ca Rezerva Federala are acum ceea ce si-a dorit, anume o realocare a capitalurilor dinspre bonduri catre actiuni. Dar poate institutia tolera o explozie a dobanzilor intr-un an care nu este doar electoral, ci si unul in care vor expira mai multe facilitati fiscale acordate cu generozitate pe parcursul ultimei decade? Cat de sustenabila este performanta economiei americane, confruntata acum nu doar cu o crestere a preturilor energiei, dar si cu un avans al dobanzilor? Sunt riscurile privind zona euro si Iranul rezolvate in mod definitiv?

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu