- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

De ce indicele Dow Jones nu include mai mult de 30 de actiuni?

Posted By Catalin Ciocan On 27 octombrie 2010 @ 13:51 In Ghidul investitorului,Hot Stories | No Comments

[1]

Sursa: Dow Jones Indexes

Dow Jones Industrial Average (sau mai pe scurt Dow Jones) este al doilea cel mai vechi indice al pietei actiunilor din lume, cel mai vechi fiind Dow Jones Transportation Average, se arata intr-o prezentare a companiei Dow Jones Indexes, care detine licenta acestui indice.

Dow Jones a fost creat de catre Charles H. Dow, primul editor al publicatiei The Wall Street Journal, ca un mijloc pentru a masura performanta pietei actiunilor din Statele Unite, si a fost lansat pe 26 mai 1986.

Spre deosebire de Dow Jones Transportation Average si Dow Jones Utility Average, care includ numai actiuni ale companiilor din domeniul transporturilor si utilitatilor, Dow Jones Industrial Average (DJIA) nu se limiteaza la actiunile companiilor din domeniul industrial, asa cum sunt definite in mod traditional. In schimb, indicele include industrii diverse, precum cea a serviciilor financiare, a tehnologiei, comertului cu amanuntul, divertismentului.

Cand Dow Jones a lansat indicele in 1896, in componenta acestuia erau doar 12 actiuni. In 1916, numarul acestora a crescut la 20, iar in 1928 la 30. In prezentarea Dow Jones Indexes, se spune ca nu exista evidenta niciunei explicatii pentru aceste majorari, dar este logic sa se presupuna ca acestea au fost urmari ale cresterii pietei actiunilor.

Bursa americana a crescut foarte mult din 1928, dar indicele Dow Jones a continuat sa ramana la 30 de actiuni. La un moment dat a fost luata serios in calcul o propunere de a mari numarul la 50 de actiuni, dar in cele din urma s-a renuntat la aceasta idee.

Motivul nu a fost faptul ca ar fi existat teama de a modifica ceea ce pana la urma este un simbol american. De fapt, nu a fost gasit un motiv convingator pentru majorare.

Dow Jones este un indice “de prim ordin” ceea ce inseamna ca este compus din actiuni ale unor companii foarte mari. Intr-o economie cum este cea a Statelor Unite exista cu siguranta mai mult de 30 de companii calificate pentru a fi considerate de “prim ordin”. De fapt, exista mai mult si de 50. In aceste conditii, cresterea numarului de componente nu ar schimba faptul ca actiunile care formeaza Dow Jones trebuie selectate cu atentie.

Cu alte cuvinte, numarul de actiuni nu este chiar atat de important cum este tipul de actiuni alese. DJIA ar putea avea 50 sau 100 de componente, dar daca mixul nu este bun, acest indice nu functioneaza ca un barometru al pietei.

Reprezentantii Dow Jones Indexes admit ca procesul de selectie ar putea fi mai usor daca indicele ar ingloba mai multe actiuni, dar, cu toate acestea, o selectie mai usoara, nu ar presupune neaparat si obtinerea unui indice mai bun. Fiecare actiune trebuie evaluata si luata in considerare cu atentie, atat la nivel individual, cat si in ceea ce priveste modul in care reflecta piata. Dow Jones are in structura lui actiuni care reprezinta noua din cele zece industrii cuprins in The Industry Classification Benchmark (ICB) – un sistem care clasifica companiile dupa obiectul de activitate – si 16 din cele 19 “supersectoare” ICB. Singura industrie care lipseste este cea a utilitatilor, pentru care exista un indice separat – Dow Jones Utility Average.

catalin.ciocan@economictimes.ro [2]


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/de-ce-indicele-dow-jones-nu-include-mai-mult-de-30-de-actiuni/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/10/djia1.jpg

[2] catalin.ciocan@economictimes.ro: mailto:catalin.ciocan@economictimes.ro

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.