Marti, 17 iunie 2014

De ce investitorii ar trebui sa fie atenti la China

China nu a mai fost in atentia investitorilor in ultima perioada, ca urmare a turbulentelor din Europa, dar datele prezentate marti au aratat un ritm “fierbinte” al cresterii economice din aceasta tara, scrie CNBC.

Preturile la proprietati au crescut in aprilie cu 12,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile de retail sunt mai sus cu 18,5%, iar productia industriala inregistreaza o crestere de 17,8%. Un avans puternic au si investitiile in active imobile, in acest caz cresterea fiind de 26,1%.

Aceste date ar putea ridica din nou intrebarea daca economia Chinei inregistreaza un fenomen de tip bubble sau este vorba doar de o ascensiune ciclica.

“Avand in vedere cresterea puternica a economiei, sunt putine indoieli ca guvernul din aceasta tara nu va incerca sa apese usor pe frana  si sa tempereze inflatia prin intermediul unor rate de dobanda mai ridicate, poate chiar prin mai multe restrictii asupra creditarii, existand totodata posibilitatea sa permita monedei chineze sa se tranzactioneze intr-o banda mai larga”, scrie CNBC.

Teama de oricare dintre aceste miscari a contribuit la scaderea puternica a principalului indice bursier chinez, de la nivelul atins spre finalul lunii noiembrie 2009.

Chiar daca nu este subiectul fierbinte zilele acestea, investitorii ar trebui sa fie atenti la ce se intampla in China, avand in vedere ca unii analisti spun ca intrarea indicelui Shanghai Composite Index pe teritoriul bear (o scadere de peste 20% de la nivelul din 23 noiembrie) ar putea anticipa evolutiile viitoare de pe celelalte piete ale lumii.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu