Joi, 09 ianuarie 2014

De ce nu au cumparat majoritatea SIF-urilor actiuni la Fondul Proprietatea

Foto: SIF Transilvania

O persoana fizica a dorit sa vanda SIF Oltenia un pachet de 200 de milioane de actiuni

Trei dintre cele cinci societati de investitii financiare (SIF) nu au cumparat deloc actiuni ale Fondului Proprietatea (FP) sau au cumparat un pachet foarte mic. Cum explica conducerea acestor societati faptul ca pana acum nu au dorit sa intre in ceea ce este considerata a fi una dintre cele mai tari afaceri ale urmatorului deceniu?

SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Tran­silvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) sunt societatile de investitii financiare care nu au fost „prinse” de efervescenta crea­ta de Fondul Proprietatea, iar condu­cerea acestora spune ca probabil nici nu vor face miscari puternice pana la lis­tare. Celelalte doua SIF-uri, Moldova si Muntenia, intrasera in actionariatul Fon­dului Proprietatea inca de acum doi ani, iar prima dintre aceste societati a fost un cumparator constant din acel moment. Tranzactiile cu actiuni FP se fac in pre­zent pe piata anunturilor de mica pu­blicitate sau prin intermediul unor deri­vate care au ca activ suport aceste titluri si care sunt listate la Bursa din Viena.

Administratorii SIF Oltenia explica decizia de a nu cumpara actiuni FP pana la listare prin faptul ca modul in care se deruleaza cel mai des tranzactiile, prin negociere directa, poate crea suspiciuni in privinta pretului platit.

„Noi nu am cumparat si nici nu o sa cumparam pana cand nu o sa fie listat Fondul, pentru ca pot exista o serie de suspiciuni cand cum­peri prin negociere directa, in special in ceea ce priveste pretul platit. Oricine poa­te sa spuna ca putea negocia mai bine si putea obtine un pret mai bun”, a declarat Florian Buzatu, adminis­trator in cadrul SIF Oltenia.

Acesta a precizat totodata ca socie­tatea de investitii a primit mai multe oferte de la diversi actionari care voiau sa-si vanda actiunile detinute la Fondul Proprietatea. Cea mai mare dintre aces­tea a vizat un pachet de peste 200 de mi­lioane de actiuni, reprezentand 1,4% din capitalul social al Fondului,  si a venit de la o persoana fizica.

Situatia Fondului a fost neclara mult timp

Conducerea SIF Transilvania spune la randul ei ca nu a dorit sa intre in actionariatul FP pentru ca situatia aces­tuia a fost foarte neclara. Listarea Fon­dului a fost amanata in repetate randuri si chiar mentinerea lui in forma actuala a fost pusa la indoiala de-a lungul tim­pului. De-abia luna aceasta, actionarii, dintre care cel mai important este in con­tinuare statul roman,  au votat tran­sferul administrarii catre grupul Fran­klin Templeton si listarea la Bursa.

„Pana acum nu am cumparat nimic, pentru ca nu stiam ce se va intampla cu Fondul. Vom urmari in continuare Fon­dul, ne vom face propriile calcule si vom vedea in functie de ceea ce se va mai intampla. Ce e important e ca Fondul sa ajunga sa fie listat”, a declarat  Mihai Fercala, presedin­tele SIF Transilvania.

Acesta a spus ca SIF Tran­silvania a primit di­ver­se ofer­te, dar nu erau inte­re­sante, deoarece impli­cau pachete mici de actiuni.

SIF Banat-Crisana, pe de alta parte, a cumparat un pachet de actiuni Fon­dul Proprietatea, dar unul mic, de aproximativ 500.000 de actiuni. Oficia­lii societatii spun ca nu au cumparat mai mult, pen­tru ca pro­ce­dura de achizitie din pre­zent este potrivita mai mult pentru persoane fizice, nu pentru investitori institu­tionali.

„Logistica gan­dita de De­pozitarul Central este pentru tran­sferurile intre persoane fi­zice, nu este pentru o per­soa­na juridica, care trebuie sa faca referate, care nu poate plati imediat banii”, a mentionat Cata­lin Dobrescu, direc­torul de tranzac­tio­nare al SIF Banat-Crisana.

Tranzactiile cu titluri FP prin cesi­une de actiuni la Depozitarul Central implica de regula plata imediata a pre­tului sau intr-un timp foarte scurt, de cel mult o zi-doua.

Asteptari de pret dupa listare

Reprezentantii SIF-urilor spun ca se asteapta ca dupa listare pretul actiunilor FP sa fie tras in jos la inceput de presiu­nea pusa de actionarii care asteapta de foarte mult timp sa-si poata vinde titlu­rile.

„In prima instanta, nu cred ca se vor tranzactiona peste un pret de 1 leu/ac­tiune (egal cu valoarea nominala – n.r.), pentru ca actionarii care au asteptat atat timp listarea se vor grabi sa vanda. Ar putea creste, dupa primele cateva luni de vandut, dupa modelul evolutiei pe care au avut-o titlurile BVB dupa listare, cu mentiunea ca in acest caz pachetele de actiuni au fost mult mai mici”, afirma Catalin Dobrescu.

„Ma astept ca, la prima strigare, daca pot sa spun asa, pretul sa aiba un curs ascendent, dar sa sca­da ulterior ca urmare a pre­siunii la vanzare si du­pa aceea sa revina, sa se regle­ze la un pret corect”, spu­ne si Florian Buzatu.

Analistii de la BCR au precizat ieri ca asteptarile lor sunt ca dupa listare pretul unei actiuni Fondul Proprietatea sa ajunga la 0,7-0,8 lei/actiune, esti­mare apropiata de cele mai multe dintre tintele de pret anun­tate si de alti analisti de pe piata. Unele societati de brokeraj, precum Raiffeisen Capital&Investment si KBC Securities, au tinte de pret si peste pragul de 1 leu/actiune, pentru titlurile Fondului Proprietatea.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu