Miercuri, 26 februarie 2014

De ce se depreciaza Leul si de ce Euro nu este o alternativa?

Expunerea bancilor internationale pe active denominate in valute emergente este de 3.4 trilioane de dolari, din care doar expunerea celor europene este de 10% din PIB, in mare parte in tarile din Centrul si Estul continentului. Zona euro este principala cauza pentru care leul se depreciaza fata de euro si dolar.

Din luna mai a anului 2011, cand sentimentul fata de risc s-a deteriorat si indicii bursieri au inceput sa scada, euro s-a depreciat cu 7.5% fata de dolar. In acelasi timp, valutele emergente din regiune au inregistrat un amplu declin fata de euro si mai ales fata de dolar. Leul a fost cel mai putin afectat, depreciindu-se cu 7%  fata de euro si cu 15% fata de dolar, zlotul polonez 12% fata de euro si 21% fata de dolar, in timp ce forintul a marcat un declin de 17% fata de euro si 26% fata de dolar, in doar jumatate de an.

Principala cauza o reprezinta criza deficitelor din zona Euro, iar acesta problema este departe de a fi rezolvata, generand o reducere a expunerii bancilor si investitorilor in economiile emergente de teama insolventei, mentinand in continuare tendinta de depreciere a valutelor.

Euro nu este o alternativa la Ron si nici invers. Ambele sunt valute de risc, apreciindu-se  sau depreciindu-se fata de valutele ieftine, lichide si stabile, precum dolarul american, francul elvetian sau yenul japonez, asa numitele valute de refugiu. Cand investitorii sunt optimisti, au apetit pentru risc , fiind atrasi de active ce ofera randament superior, precum actiuni, marfuri sau valute cu dobanda mare. Valutele ieftine sunt utilizate pentru a imprumuta capitalul investit pentru randamente superioare.
Cand investitorii sunt pesimisti, au aversiune fata de risc si isi retrag capitalul din aceste instrumente, preferand randamente minime, dar mai sigure. Cele mai afectate sunt cele care ofera un randament superior, din acest motiv valutele emergente sunt mai afectate decat euro, amplitudinea miscarilor fiind influentata si de factorii interni,  o combinatie intre perspectivele de politica monetara si crestere economica.

Analistii Admiral Markets considera ca autoritatile europene incearca sa rezolve problema datoriilor cu mai multe datorii, care la un moment dat pot provoca un colaps al valutei europene si chiar al UE. “Acestia actioneaza precum un investitor, care are o pierdere, acceptabila la un moment dat, pe care evita sa o incaseze si care creste incet dar sigur. Pe acest fond ei incearca sa redreseze situatia insa se complica si in final consecintele sunt devastatoare. Datoriile mici duc la datorii si mai mari, de necontrolat. Declinul inceput in luna mai a reprezentant doar faza de panica, urmeaza descurajarea, care in general este mai agresiva si mai dureroasa”.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar Admiral Markets

Lasati un comentariu