Joi, 25 septembrie 2014

De ce sunt mai bune tintele de pret decat recomandarile

Datorita faptului ca furnizeaza mai multe informatii pe care investitorul le poate folosi in luarea unei decizii, preturile tinta sunt de multe ori mai bune decat recomandarile. Pretul tinta al unei actiuni reprezinta o estimare de pret, facuta de un analist, privind evolutia viitoare a acesteia. Estimarea este bazata pe o serie de multiplicatori de evaluare si previziuni privind veniturile companiei in cauza.

Recomandarile (sau rating-urile) sunt in schimb comentarii ale analistilor care insa nu au aceeasi semnificatie pentru orice investitor. O recomandare de „cumparare” („buy”) rezuma pe scurt punctul de vedere al analistului, insa tocmai acest fapt este principalul dezavantaj. Ceea ce din punctul de vedere al analistului inseamna „cumparare”, pentru un anumit investitor poate de fapt sa insemne „vanzare”. Scopul pentru care investiti precum si toleranta pe care o aveti la risc nu sunt identice cu cele ale analistului care a dat recomadarea. In schimb, preturile tinta va ofera informatiile necesare pentru a lua decizii de investitie cat mai bune.

Cum sa identificati tintele de pret bune

Preturile tinta sunt precum rapoartele de analiza. Unele sunt bune, iar altele sunt proaste. Acestea din urma furnizeaza de obicei putina analiza detaliata, oferind in schimb presupuneri false si exagerari, asemenea unei campanii de publicitate falsa. Investopedia.com a identificat patru aspecte cheie necesare unui investitor care  vrea sa fie sigur despre legitimitatea pretului tinta oferit.

Estimarea de profit/actiune (EPS)

Aceasta estimare reprezinta fundamentul pretului tinta, iar analiza ar trebui sa contina detalii despre modelul folosit pentru a determina aceasta valoare (un raport privind veniturile companiei, precum si o analiza a cash flow-ului operational). O estimare trimestriala pentru urmatoarele 12 luni ar fi de asemenea folositoare pentru a compara constant previziunile analistului cu evolutia companiei.

Factorii care au determinat estimarea

Raportul trebuie sa ofere detalii despre factorii si presupunerile facute care au condus la estimarea data, astfel incat cititorul sa poata sa evalueze daca acestea au fost sau nu rezonabile. Acesti factori trebuie totodata sa tina cont si de actualul mediu economic, si nu doar sa fie pusi intr-un context general.

Multipli de evaluare folositi pentru calcularea pretului tinta

Raportul de analiza care insoteste pretul tinta trebuie sa contina multipli de evaluare corecti pentru actiunea in cauza. De exemplu in piata se pune mai mare accent pe indicatorul PER (raportul dintre pretul actual al unei actiuni si profitul pe actiune) in cazul companiilor industriale, si un mai mare accent pe P/B (raportul dintre pretul de piata al actiunilor si valoarea contabila a acestora) in cazul bancilor. Totusi, chiar daca piata se concentreaza in special pe un anumit indicator, modelul de evaluare folosit in analiza ar trebui sa fie bazat pe mai multe variabile.

Factorii care au dus la alegerea multiplilor de evaluare folositi

Factorii si presupunerile facute in analiza trebuie sa fie rezonabile. Pentru a determina acest lucru este recomandabil sa ii comparati cu cei folositi in evaluarea altor companii din domeniu, sau sa-i comparati cu cei folositi in trendurile similare inregistrate de-a lungul istoriei.

Concluzia

Investitorii vor lua decizii mai bune daca se concentreaza asupra preturilor tinta, care ofera mai mule informatii ce evalueaza riscul raportat la castigul potential al unei actiuni. Un pret tinta bun este bazat pe un set rezonabil de factori ce furnizeaza cititorului informatia necesara pentru a-si da seama de acuratetea pretului tinta. Absenta unuia dintre acesti factori poate indica o incercare de manipulare a pretului unei actiuni.

ionut.sisu@economictimes.ro

2 Comentarii

  1. cristian dogaru spune:

    Mda, preturile tinta sunt foarte bune….efectul lor in piata dureaza cam 3 zile, suficient ca prostii sa cumpere si desteptii (casele de brokeraj si clientii lor mari) sa vanda…..va mai amintiti de raiffeisen si preturile lor tinta pe SIF-uri in primavara lui 2008? alea cu 100% mai mari decat piata? foarte multe pompe acolo…adica informatii interesante, pardon…acum, voi care v-ati propus sa fiti vocea mediatica a cazinoului stiiintific n-ar trebui sa repetati asta (poate doar sub plapuma, soto voce, cu lumina stinsa)….

  2. Catalin Ciocan spune:

    Salut Cristi,

    Nu o sa comentez asupra intentiei analistilor cand fac anumite recomandari, pentru simplul fapt ca nu am elemente sa-i banuiesc de rea intentie. Totusi, trebuie sa tii cont ca orice recomandare se bazeaza pe evenimentele previzibile la momentul cand aceasta este facuta. Si acum citesc ce spun brokerii si analistii pe afara si cei mai multi au asteptari optimiste pana la finalul anului. Daca in schimb o sa mai cada vreo banca-doua in lunile urmatoare, sunt sigur ca situatia nu va mai fi asa roz. Iar independent de toate astea, dupa cum scrie si in material, preturile tinta sunt precum rapoartele de analiza. Unele sunt bune, iar altele sunt proaste.

Lasati un comentariu