Marti, 19 august 2014

De ce vor brokerii sa aduca graul pe bursa: Spre deosebire de actiuni, poti sa vorbesti cu oricine despre pretul la paine si despre criza alimentelor

Investitorii de pe Bursa de la Bucuresti (BVB) vor putea paria incepand de maine pe evolutia pretului la paine, dupa ce bursa a introdus la tranzactionare contractul futures cu activ suport pretul, in euro, al unei tone metrice de grau de panificatie produs in Uniunea Europeana.

“Este un produs pe care poti sa il vinzi. Poti sa vorbesti cu oricine despre tona de grau, despre viitoarea criza a alimentelor care se prefigureaza. Este un produs care se poate transforma in stire, este ceva ce are priza la masa publica. Nu ma astept la o lichiditate fenomenala in primele luni, dar noi suntem hotarati sa abordam marii producatori de cereale”, a declarat Grigore Chis, directorul general al firmei de intermediere financiara Broker Cluj, firma care va fi market-maker pe derivatele pe grau.

“Agricultura din Romania are un potential ridicat, iar noi trebuie sa fim pionieri in a intampina acest potential. Noi, BVB nu putem tranzactiona fizic aceste marfuri, dar prin contractele deivate pe care o sa le lansam, speram ca producatorii sa isi protejeze afacerile prin hedging”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

De altfel, Grigore Chis compara evolutia pretului la grau cu cea a barilului de petrol, care a ajuns sa fie cunoscuta oamenilor ca urmare a modificarii pretului la benzina.

“Speram ca in timp, pretul graului sa fie, la BVB, si inclusiv la Sibex, pentru ca ma astept ca in curand si cei de la Sibiu sa dea drumul la produsul acesta, un reper in viata cotidiana. Deja pentru tot ce inseamna oameni care nu sunt in viata financiara, pretul petrolului este un lucru cotidian. Mergi la pompa si afli ca a crescut pretul la baril sau ca se ieftineste benzina pentru ca a scazut pretul la barilul de petrol. Ma astept ca in cativa ani de zile acelasi lucru sa se intample si cu painea”, a mai spus Chis.

De altfel, Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, sustine crearea unei burse de cereale.

“M-as bucura daca in sistemul bursier din Romania am gasi o locatie pentru productia agricola din Romania. M-as bucura daca bursa de cereale si plante tehnice, nu ar fi la Odessa ci ar fi la Braila, sau la Bucuresti”, a declarat Valeriu Tabara.

Lasati un comentariu